Bron: Flickr
Opinie, Nieuws, Economie, Politiek, België - BTB-ABVV

Minister Peeters, waar blijft ‘t resultaat van uw onderzoek naar statuut fietskoeriers?

Deliveroo verplicht de fietskoeriers die werken met een arbeidscontract over te stappen naar een zelfstandigenstatuut. Waarbij Deliveroo alle verantwoordelijkheid van zich afschuift. De voorbije weken voerde BTB samen met de fietskoeriers actie in verschillende steden: Gent, Mechelen, Antwerpen, Brussel, Luik, ... Maar ook andere spelers op de markt zijn in hetzelfde bedje ziek.

donderdag 25 januari 2018 20:08
Spread the love

Deliveroo volhardt in de boosheid

Deliveroo eist dat alle studenten vanaf februari overstappen naar het zelfstandigenstatuut. BTB voerde de voorbije weekends actie. Steven Steyaert, propagandist BTB :”Zo informeerde BTB vorige zaterdag in Gent de restauranthouders die met Deliveroo samenwerken. We vroegen hen de Deliveroo-app af te zetten. Tientallen restaurants deden dit! Dit is een duidelijk signaal naar Deliveroo! We gaan zeker verder met onze acties. In Brussel werken we hiervoor zeer nauw samen met het Collectief van de Fietskoeriers.”

Ook UberEATS

Er rijden ook fietskoeriers voor UberEATS, in steden over het hele land. Steven Steyaert :”Ook UberEATS is niet zuiver op de graat. Ook hier worden de fietskoeriers aan het lijntje gehouden. BTB blijft ijveren voor een werknemersstatuut, waarin de deelplatformen hun verantwoordelijkheid dienen op te nemen inzake verzekeringen en dergelijke.”

Minister Peeters, waar blijft het resultaat van uw onderzoek?

Naar aanleiding van de acties kondigde Kris Peeters, bevoegd voor Werk, aan dat er een onderzoek zou komen naar het statuut van de fietskoeriers: werknemer of zelfstandige ? Steven Steyaert :”De tijd dringt! We roepen minister Peeters op om haast te maken met zijn onderzoek, want op 1 februari moeten de koeriers zelfstandig worden of ermee stoppen. Waarbij alle risico’s bij hen komen te liggen. En dit is onaanvaardbaar.”

Deeleconomie: risico’s worden niet gedeeld, maar komen volledig bij de fietskoeriers

Bij Deliveroo en UberEATS gaat de deeleconomie in dezelfde richting : de winst voor de firma’s, maar alle risico’s voor de fietskoeriers. Steven Steyaert : “BTB blijft hameren op de nood van een duidelijk werknemersstatuut, waarbij correcte contracten met loongarantie voorop staan. Daarnaast dienen de platformen ook te zorgen voor een fiets en onderhoud, en ook de kosten te dragen voor het gebruik van de app. En het spreekt voor zich dat er op regelmatige basis sociaal overleg dient te zijn. BTB zal dan ook alle acties verderzetten!”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!