De 42 rijkste mensen bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

Nooit eerder in de geschiedenis kwamen er zoveel superrijken bij als vorig jaar, stelt Oxfam in een nieuw rapport. Om de twee dagen kwam er een miljardair bij. De 42 rijkste mensen bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking.

dinsdag 23 januari 2018 15:48
Spread the love

De kloof tussen arm en rijk is opnieuw fors toegenomen, berekende de internationale hulporganisatie Oxfam in haar nieuwe ongelijkheidsrapport Reward work, not wealth. De armste helft van de wereldbevolking – 3,7 miljard mensen – werd vorig jaar niet rijker. Bij de rijksten ging het wel goed vooruit.

1 procent

82 procent van de rijkdom die vorig jaar gecreëerd werd, ging naar het rijkste 1 procent. Om de twee dagen kwam er een miljardair bij – nooit eerder gebeurd, zegt Oxfam.

De 42 rijkste mensen bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking.

Vorig jaar stelde Oxfam nog dat de 8 rijkste mensen evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking. Wordt de kloof dan niet kleiner? Nee, zegt Oxfam: de gegevens van de bank Credit Suisse waarop ze haar rapport baseert, zijn ondertussen herzien. Vergelijken met het vorige rapport kan dus niet.

Armoede 7 keer opgelost

Ook volgens de herziene cijfers groeit de kloof tussen arm en rijk. In 2009 bestond de groep rijksten die evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking nog uit 380 mensen. De groep werd sindsdien telkens kleiner: in 2016 bestond hij nog uit 54 mensen, vorig jaar dus uit 42 mensen. Of hoe de rijkdom bij steeds minder mensen geconcentreerd wordt.

De miljardairs werden vorig jaar samen 762 miljard dollar rijker, genoeg om de extreme armoede zeven keer op te lossen, stelt Oxfam.

Het rijkste 1 procent bezit nu 110 biljoen dollar (110.000 miljard dollar), 65 keer meer dan het armste helft van de wereldbevolking. Het rijkste 1 procent had in 2000 nog 45 procent van de totale rijkdom, vorig jaar was dat aandeel al meer dan 50 procent.

Vooral vrouwen

Door de groeiende kloof tussen arm en rijk kan “een kleine elite enorme rijkdom accumuleren ten koste van honderden miljoenen mensen, vooral vrouwen, die amper kunnen overleven en geen basisrechten hebben”, zegt Oxfam.

De organisatie roept de wereldleiders op nu eindelijk werk te maken van de strijd tegen belastingontwijking en van hogere lonen voor wie werkt.

Wereld Economisch Forum

Op basis van de gegevens van Forbes telt Oxfam nu 2042 dollarmiljardairs. Negen op de tien miljardairs zijn mannen, met op kop Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, die begin vorig jaar zijn rijkdom met 6 miljard dollar zag toenemen.

Oxfam publiceert zijn rapport niet toevallig vandaag. In het Zwitserse Davos vindt deze week het Wereld Economisch Forum plaats, waar heel wat miljardairs en regeringsleiders naartoe komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!