Maximiliaanpark Noordstation Brussel. Foto: Helenka Spanjer
Dokters van de Wereld

Teams Dokters van de Wereld vrezen verdere toename politiegeweld tegen vluchtelingen

Dokters van de Wereld verleent sinds september 2017 medische hulp aan de migranten in en rond het Maximiliaanpark. Al sinds het begin van de consultaties maakt de organisatie gewag van geweldincidenten, intimidatie en inbeslagname van persoonlijke bezittingen door een aantal politiemensen.

donderdag 18 januari 2018 17:29
Spread the love

Met gemiddeld 2 rapporteringen van geweld of confiscatie, is er volgens de organisatie sprake van een aanhoudend en hardnekkig probleem.   De organisatie vreest dat de aangekondigde extra inzet van eenheden in en rond het park zal leiden tot een toename van het geweld. Om dit te voorkomen roept Dokters van de Wereld Minister Jambon op tot  overleg en een intern onderzoek.

“Ik  werd door de politie opgepakt en verbleef 15 dagen in de gevangenis. We zaten met 30 personen in 1 cel, we sliepen op de grond. Ik was bang dat ze ons gingen doden.” Aan het woord is een meisje van 18 uit Eritrea in een getuigenis die dateert van januari 2018. 

“Deze jonge vrouw vertelde haar verhaal aan één van onze vrijwillige artsen tijdens onze consultaties.” Vertelt Francesca Bohle Carbonell,  medisch coördinator voor Dokters van de Wereld in de humanitaire hub. “ Het  is één van de vele spontane verhalen die onze artsen dagelijks te horen krijgen in de kabinetten. Onze teams noteren intussen  gemiddeld minstens twee getuigenissen per dag die betrekking hebben op geweld, intimidatie  of inbeslagname van persoonlijke bezittingen door de politie.”

Confiscatie van persoonlijke bezittingen

“Ik had een beenbreuk en moest medisch opgevolgd worden. Maar de politie heeft mijn papier met mijn vervolgafspraak bij de arts afgenomen en verscheurd.”  Een jongeman van 23 uit Eritrea.

Verhalen van inbeslagname van persoonlijke bezittingen door bepaalde politie-eenheden blijven ondanks herhaaldelijke oproepen  aanhouden: “Gsm’s, papieren, medicijnen, geld, persoonlijke documenten, slaapzakken: elke dag  komen migranten bij ons langs met enkel nog de kleren die ze dragen, al de rest wordt afgenomen. Ondanks meerdere oproepen om te stoppen met deze onwettelijke praktijk, blijft dit gebeuren.”  vertelt Pierre Verbeeren, Directeur bij Dokters van de Wereld.

Onderrapportage

Volgens Dokters van de Wereld is het gemiddelde van twee incidenten per consultatiedag trouwens een onderschatting van het werkelijke cijfer: “ Onze artsen vragen niet proactief naar incidenten, de getuigenissen die we noteren komen spontaan. En daarnaast  zijn er  de vele  getuigenissen die bij  de andere hulporganisaties terechtkomen en de verhalen die verteld worden aan de Brusselaars die hun huis openstellen voor de migranten.”

Dokters van de Wereld doet een oproep naar Minister Jan Jambon om een intern onderzoek in te stellen : “ We weten dat het gaat over een kleine minderheid van politiemensen, de grote meerderheid van het korps treedt correct op. Maar die kleine minderheid zorgt wel voor een blijvend geweldprobleem waar zo snel mogelijk paal en perk moet gesteld worden. ” Vertelt Pierre Verbeeren, Directeur van Dokters van de Wereld  “Geweld gebruiken  of persoonlijke bezittingen afnemen enkel en alleen op basis van iemands statuut  is niet enkel onwettelijk maar ook onethisch.   Wij zijn er zeker van dat Minister Jambon deze mening met ons deelt en nodigen hem daarom uit om met alle partijen samen aan tafel te zitten en een oplossing te zoeken voor dit probleem dat blijft aanslepen.” 

 

Getuigenissen

Rapport Dokters van de Wereld  – januari 2018

 • Vrouw, Eritrea  18 jaar :  “Ik werd meegenomen door de politie en zat 15 dagen vast in de gevangenis van Brugge.  We zaten met 30 in één cel, de mensen sliepen op de grond. Ik was bang dat ze ons gingen doden.”   
 • Minderjarig meisje, 17 jaar :  “Ik zat in een vrachtwagen toen de politie kwam.  Ze hebben op mij geschopt, sleurden me dan op de grond en bleven me dan  verder slaan.”  
 • Vrouw, 19 jaar, Ethiopië : “Toen ik de grens probeerde over te steken, kwam de politie.  Een vrouwelijke agente heeft me uit de vrachtwagen gegooid en schopte tegen me met haar voeten terwijl ze tegen me schreeuwde “Go back to your country!” 

Rapport Dokters van de Wereld – december 2017 

Algemeen : gespannen situatie aan Noordstation.  Getuigenissen over gerichte controles in openbaar vervoer, opsluiting in cel en inbeslagname van persoonlijke objecten. De politie blijft aanwezig in het park, in week 49 ontving Dokters van de Wereld klachten over het gebruik van traangas om mensen op afstand te houden.   

Témoignages :

 • Ze vragen je paspoort en als je er geen kan tonen wordt je in de gevangenis gegooid.  Zo is het. ” Egypte, man, 23 jaar  
 • k kreeg m’n plaaster van een dokter naast de luchthaven. Ik heb een breuk… Maar de politie heeft mijn papier met vervolgafspraak afgenomen en verscheurd voor mijn ogen.”  Eritrea, man, 23 jaar.  
 • Ik werd achtervolgd door de politie van Brugge en heb nu een wonde nadat ik gebeten werd door de politiehond. ” Ethiopië, man, 26 jaar.   
 • Ik werd drie dagen opgesloten en heb daardoor mijn afspraak (bij de arts) gemist. Sorry…” Soudan, man, 24 jaar
 • Ze hebben ons gearresteerd toen we uit de (opvang van de) Samusocial kwamen. Ze hebben mijn telefoon en geld afgenomen… 300 euro.  En terwijl ze alles afnamen bleven ze slaan op mijn man.  Ik heb hem nog niet teruggezien, hoe kan ik hem vinden?”  Eritrea, vrouw, 26 jaar    
 • Ze hebben m’n geld en telefoon afgenomen.   Die dag zat ik samen met andere mensen : in totaal hebben ze 14 telefoons afgenomen.” ( Irak, man, 25 jaar) 
 • Ik heb pijn aan mijn arm, ik kan mijn elleboog niet meer bewegen nadat de politie me heeft geslagen gisterenavond.”   (Erythrea, man, 19 jaar)

Rapport november 2017  

 • Ik werd herhaaldelijk geslagen op de thorax… »
 • Terwijl mijn handen op mijn rug geboeid waren werd ik herhaaldelijk geslagen. ” 
 • Ik durf niet naar het hospitaal, ik ben bang voor de politie” 
 • In september werd ik tijdens een razzia mishandeld en liep ik blessures op aan de knie en ellebogen. Daarna werd ik een maand opgesloten in een centrum.” (Man, Soedan, 24 jaar) 
 • Ik werd gearresteerd door de kustpolitie.  Ze sloegen me ineen met hun handen en voeten. Ik was overal gewond. Ik heb de nacht in een cel van het commissariaat doorgebracht. Ik mocht niets eten of drinken.”  Soedanese man. 
 • “Ik droomde van Europa en belandde in een nachtmerrie. “
 • “Mijn medicatie werd afgenomen door de politie “(vrouw, Eritrea, 26 jaar) 
 • “De politie heeft mijn medicatie en al mijn andere spullen afgenomen. Ze waren met drie“(Man, Zuid Soedan, 29 jaar)   
 • De politie heeft ons alles afgenomen. Ik weet niet waarom. Ze wilden niet luisteren. » Man, Senegal. 
 • « Ik viel toen de politie op mij bleef slaan. Zij hebben mijn been gebroken. Ik werd geboeid en moest verder lopen op één been. ” Man, Soedan, 31 jaar  
 • Ik liep een wonde op aan mijn been tijdens een razzia in Brugge.” Man, Zuid Soedan, 25 jaar.  

take down
the paywall
steun ons nu!