Frederic Sadones

Acties voor een Lumumbastraat in 8 steden

België zit volgepropt met standbeelden en straatnamen die het koloniale verleden verheerlijken. In heel het land werd daartegen vandaag (op de herdenking van de moord op Lumumba, 57 jaar geleden) actiegevoerd.

woensdag 17 januari 2018 22:18
Spread the love

57 jaar geleden op 17 jauari werd Patrice Lumumba , eerste Minister van het net onafhankelijk geworden Congo vermoord. Om dat te herdenken voert Hand in Hand samen met verschillende organisaties vandaag een dekoloniseringsactie in acht steden. De actievoerders vragen een Lumumbastraat of plein als erkenning van het koloniaal verleden en als signaal dat mensen met een migratieachtergrond volwaardig deel uitmaken van deze samenleving.

“Koloniale machtsverhoudingen én denkbeelden zijn een belangrijke oorzaak van het huidige structurele racisme in onze samenleving. Ze creëren nog steeds een onderklasse van mensen die ongelijk behandeld worden omwille van hun huidskleur of afkomst. Zowel in de dagelijkse omgang als op het vlak van wonen, werken, onderwijs, etc. Lumumba is een symbool van dekolonisering en zonder dekoloniseren is er geen grondige aanpak van racisme mogelijk”, klinkt het. 

Charleroi en Bergen hebben alvast al beslist om een straat te noemen naar Lumumba.
In Gent kreeg de Leopold II-laan een nieuwe naam. Tijd dat het stadsbestuur daar iets aan doet.  

In Antwerpen was er een actie op het De Coninckplein met verschillende toespraken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!