Bisphenol-A wordt onder meer gebruikt in de fabricage van dit soort flessen (WikiMedia Commons/Donmike10)
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

EU blijft giftig bisphenol-A in voedselverpakking goedkeuren

De Milieucommissie van het Europees Parlement stemt wel een iets strengere norm voor de hoeveelheid bisphenol-A in voedingsverpakkingen maar verbiedt deze hormoonverstorende stof niet. Een gemiste kans, zeggen milieu- en gezondheidsorganisaties.

donderdag 11 januari 2018 17:07
Spread the love

De parlementsleden gaven op 11 januari 2018 hun goedkeuring aan een voorstel van de Europese Commissie over het chemisch product bysphenol-A in voedselverpakkingen. Dat voorstel bevat weliswaar strengere normen voor het gebruik van de stof in de coatings van voedselverpakkingen, maar verbiedt ze niet. Nochtans had het Europees Parlement zelf in 2016 nog opgeroepen tot een volledig verbod.

Bisphenol-A staat op de Europese SVHC-lijst (Substances of Very High Concern) van ‘erg zorgwekkende stoffen’, onder meer voor de verstoring van de hormoonhuishouding en de negatieve gevolgen op de voortplanting. Milieu- en gezondheidsorganisaties vragen daarom al jaren om een totaalverbod in voedselverpakkingen. Ze stellen dat een blootstelling zelfs aan heel lage doses op lange termijn ongezond is.

“De nadelige effecten voor de volksgezondheid, zelfs bij erg lage dosissen, zijn zo goed gedocumenteerd dat het al lang verboden zou moeten zijn voor alle consumentenproducten”, zegt Natacha Cingotti van de Health and Environment Alliance (HEAL), die campagne voerde voor een verbod. “Burgers zouden niet ongerust mogen zijn dat het papiertje rond hun voedsel of de verpakking bysphenol-A bevat die in hun voedsel kan lekken en de gezondheid kan schaden.” 

De EU-politici falen in hun verantwoordelijkheid om de gezondheid van die burgers te beschermen, zegt ze. “Dat terwijl er veiliger alternatieven bestaan, en sommige industriële spelers of landen zoals Frankrijk de stof al aan het vervangen zijn. Deze beslissing is niet alleen gevaarlijk, maar ook onsamenhangend. Als we echt naar een propere kringloopeconomie willen, moeten we deze giftige stoffen verbieden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!