De klimaatcaucus in de Verenigde Staten groeit naar 66 congresleden

De klimaatcaucus in de Verenigde Staten groeit naar 66 congresleden

donderdag 11 januari 2018 16:32
Spread the love

De Citizens’ Climate Lobby is het jaar 2018 goed begonnen: in de Verenigde Staten zijn afgelopen dinsdag opnieuw 4 congresleden toegetreden tot de “Caucus”. Dat brengt het totaal aantal op 66, een verviervoudiging sinds januari 2017!

De klimaatcaucus omvat een gelijk aantal Democraten en Republikeinen. De leden van de Caucus verenigen zich over de partijgrenzen heen om de klimaatverandering te bestrijden, en ondersteunen het plan van de Citizens’ Climate Lobby om een belastingneutrale koolstofheffing in te voeren in de VS. Indien de steun voor de koolstofheffing op deze manier blijft groeien zal er waarschijnlijk dit jaar nog een wetsvoorstel worden ingediend.

Dit wetsvoorstel zou op het volgende neerkomen: belast fossiele brandstoffen evenredig met de CO2 uitstoot die ze veroorzaken. De heffing zou beginnen aan een prijs van $15 per ton CO2 en elk jaar met $10 toenemen. De heffing heeft een dubbel effect: ze maakt fossiele brandstoffen duurder, en ze maakt low carbon technologieën aantrekkelijker. Dit versnelt de evolutie naar een koolstofneutrale samenleving. Om te voorkomen dat de belastingdruk voor de mensen stijgt zouden de inkomsten van de koolstofheffing voor 100% teruggegeven worden aan de gezinnen.

Volgens Republikeins congreslid Carlos Curbelo:  “The real-world implications of sea level rise were on display for all to see in Texas, Florida and the Caribbean following Hurricanes Harvey, Irma and Maria last year. Since then, even more Members of Congress have turned their concern into action by joining the Climate Solutions Caucus. This growing coalition of members from both parties and communities from across the country is essential to de-polarizing climate issues and opening the door to ensure meaningful, bipartisan Congressional action is possible.”

Leden van de Caucus hebben zich ondertussen ook al uitgesproken tegen de plannen van president Trump om nieuwe offshore boringen toe te laten. Dit protest heeft reeds tot gevolg gehad dat de plannen voor olieboringen in Florida zijn opgeschort.

Er is nog een lange weg te gaan, maar af en toe beginnen we toch al successen te boeken. Moge 2018 een succesvol jaar worden voor de strijd tegen de klimaatverandering !

Voor meer informatie over de Citizens’ Climate Lobby en de belastingneutrale koolstofheffing, zie

VS: https://www.citizensclimatelobby.org

België: https://brigittevangerven.wixsite.com/cclbelgium

take down
the paywall
steun ons nu!