De bruinkoolcentrale van Belchatow in Polen is de meest vervuilende van heel Europa (CC/WikiMedia Commons)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Politiek -

Bulgarije en Polen verzetten zich tegen betere EU-milieunormen steenkoolcentrales

Bulgarije steunt Polen in een rechtszaak tegen de Europese Commissie over strengere uitstootnormen voor kolencentrales. Dat heeft de Bulgaarse minister van Energie, Temenuzhka Petkova op 10 januari verklaard. Bulgarije is voor het ogenblik EU-voorzitter.

donderdag 11 januari 2018 16:53
Spread the love

Zowel Polen als Bulgarije halen nog steeds een groot deel van hun elektriciteit uit bruinkool en steenkool. Bulgarije vindt de nieuwe EU-regels economisch nadelig voor het land en vreest daarnaast dat de eigen energievoorziening in gevaar komt. De strengere milieunormen vergen dure interventies en kunnen zelfs leiden tot de sluiting van bepaalde bruinkool/steenkoolcentrales. (Bruinkool is een geologisch jongere vorm van steenkool)

De EU-lidstaten raakten het in 2017 eens over strengere uitstootnormen voor onder meer zwaveldioxide en stikstofoxiden, gassen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De afzonderlijke EU-lidstaten hebben tot 2021 de tijd om hun centrales technisch aan te passen aan deze normen.schoner. Volgens berekeningen van meerdere leefmilieu-organisaties kunnen deze strengere normen twintigduizend levens per jaar redden.

Polen stapte in oktober 2017 echter naar het Europees Gerechtshof, omdat het niet wil meewerken aan de invoering van deze nieuwe regels. Het land heeft enkele van de meest vervuilende kolencentrales van Europa, waaronder de bruinkoolcentrale in Belchatow.

Milieuorganisatie ClientEarth zegt dat Bulgarije, momenteel EU-voorzitter voor het eerste halfjaar van 2018, met steun aan deze klacht van Polen probeert om democratisch overeengekomen regelgeving te ondermijnen. “Deze regelgeving is bedoeld om mensen in Europa te beschermen tegen vervuiling”, zegt Sam Bright van ClientEarth.

Bulgarije heeft een zeer slechte reputatie op het gebied van uitstoot in de energiesector. “De (Bulgaarse) regering is momenteel verwikkeld in verschillende rechtszaken over de nationale kolenindustrie. Het gaat onder meer om het onwettig besteden van overheidsgeld aan kolencentrales en het schenden van reeds eerder afgesproken, lagere milieunormen.”

take down
the paywall
steun ons nu!