Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Europa, Milieu -

Groot-Brittannië breidt heffing op plastic zakjes uit naar kleinere winkels

Straks zal je in alle Britse winkels 5 cent extra moeten betalen als je een plastic zakje wil. Tot nog toe gold dat in enkel in grote winkels.

woensdag 10 januari 2018 14:54
Spread the love

In Groot-Brittannië moeten supermarkten en andere grote winkels sinds 2015 een heffing van 5 pence (ongeveer 5 cent) vragen aan de klant als die een plastic zakje wil. De Britse premier Theresa May gaat deze week aankondigen dat die maatregel wordt uitgebreid naar alle winkels, dus ook de kleinere, melden verschillende Britse media.

Winkels met minder dan 250 werknemers waren tot nog toe vrijgesteld van de maatregel. Maar de Britse regering is van plan de strijd tegen het plastic afval en de wegwerpcultuur op te voeren en richt zich daarom ook op de kleine winkels.

Daling met 90 procent

Sinds de invoering van de heffing van 2015 daalde het gebruik van plastic zakjes in grote winkels met 90 procent.

Wegwerpplastic leidt tot grote milieuschade. Er komen onder meer grote hoeveelheden plastic in de oceanen terecht. Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde drijvende vuilnisbelten geleid.

Een van de grootste is de Great Pacific Garbage Patch, tussen Hawaï en Californië. De schattingen van de oppervlakte van die plasticsoep variëren van 700.000 tot 15 miljoen vierkante kilometer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!