Microplastics. Bron: Flickr
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Politiek -

Groot-Brittannië verbiedt gebruik microplastics

Fabrikanten in Groot-Brittannië mogen vanaf vandaag geen microplastics meer gebruiken in verzorgingsproducten. De minuscule plasticdeeltjes die onder meer te vinden zijn in scrub-producten en tandpasta, zijn zeer schadelijk voor het milieu. Vanaf juli is ook de verkoop van producten met microplastics verboden.

dinsdag 9 januari 2018 14:42
Spread the love

Microplastics uit verzorgingsproducten worden vaak via de afvoer weggespoeld, waardoor ze uiteindelijk in het milieu en ook in de oceanen belanden. Ze kunnen schadelijk zijn voor dieren die ze binnenkrijgen en belanden uiteindelijk ook in de menselijke voedselketen. De plastics kunnen ook giftige stoffen aan zich binden of die afgeven.

Voorbeeld voor de wereld

De Microbeads Coalition, een coalitie van Britse milieuorganisaties, is blij met het verbod en noemt het een voorbeeld voor de wereld. “De wet dicht belangrijke mazen die er bij andere verboden en vrijwillige maatregelen wereldwijd zijn”, zegt de coalitie.  “In de robuuste definitie van microplastics zijn al onze aanbevelingen opgenomen en dat maakt dit verbod zeer sterk.”

Eerste stap

Het verbod geldt voor alle soorten microplastics, ongeacht hun functie in het product. Het beslaat echter niet alle productgroepen. De Microbeads Coalition wil er daarom aan werken om het verbod verder uit te breiden.

“Dit verbod is een fantastische eerste stap op weg naar een verbod op microplastics in alle producten die de zee kunnen bereiken, en een goede basis om alle soorten vervuiling door microplastics aan te pakken.” Volgens Greenpeace kan één tube gezichts-scrub meer dan 300.000 minuscule stukjes plastic bevatten.

Europa

In de Europese Unie wordt al jaren gesproken over een verbod op microplastics in cosmeticaproducten, maar dit is nog steeds niet uitgemond in wetgeving. Wel zijn in diverse landen plannen om een verbod in te stellen. De Nederlandse regering heeft een verbod op microplastics opgenomen in het regeerakkoord. België heeft in oktober vorig jaar afspraken gemaakt met de cosmetica-sector op basis van vrijwilligheid.

take down
the paywall
steun ons nu!