Bron: Wikimedia Commons
Europa, Milieu, Politiek -

Bulgarije wil helft Pirin National Park volbouwen

De Bulgaarse regering wil ongeveer de helft van het nationale park en werelderfgoed Pirin openstellen voor bebouwing en skipistes, melden Bulgaarse media. De plannen leiden zowel in Bulgarije als daarbuiten tot ophef.

vrijdag 5 januari 2018 14:11
Spread the love

Het berggebied telt duizenden diersoorten en bestaat voor een groot deel uit eeuwenoude dennenbossen. Pirin is Unesco-werelderfgoed en aangewezen als Natura 2000-gebied, waardoor het behoort tot een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

In Bulgarije zijn in de afgelopen dagen protestacties op touw gezet. Het Wereldnatuurfonds vestigt de aandacht op een emailactie die al eerder in gang werd gezet, en heeft samen met andere natuurorganisaties een rechtszaak aangespannen.

Oerbos

De Bulgaarse overheid stond volgens het WWF eerder al uitbreiding van pistes en skiliften toe in het gebied, maar het nieuwe voornemen gaat nog veel verder: bijna de helft van het park mag worden bebouwd.

“En dat terwijl de plannen voor uitbreiding van het skigebied er al toe hebben geleid dat het prachtige bosgebied in het hooggebergte zo zeer wordt bedreigd dat het werelderfgoed als zorgwekkend staat aangemerkt”, aldus het Wereldnatuurfonds. Voor de aanleg van pistes werd in de afgelopen jaren meer dan 160 hectare oerbos gekapt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!