De Caatinga, een permanent droge vlakte in Brazilië (Glauco Umbelino/CC)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek -

Klimaatakkoord onvoldoende om toename droogte tegen te houden

Ook als de wereldwijde temperatuurstijging door naleving van het Klimaatakkoord COP21 van Parijs onder de 2 graden Celsius blijft, krijgt ongeveer 25 procent van de aarde te maken met drogere omstandigheden, blijkt uit nieuw onderzoek.

donderdag 4 januari 2018 11:35
Spread the love

Alleen een beperking van de stijging tot 1,5 graden Celsius, kan het landoppervlak dat met droogte te maken krijgt aanzienlijk verkleinen. Het internationale onderzoeksteam onder leiding van de University of East Anglia en de Southern University of Science and Technology (SUSTech) in Shenzhen (China), analyseerde 27 klimaatmodellen om vast te stellen welke regio’s op aarde de grootste veranderingen doormaken als de huidige opwarming van de aarde doorzet.

Droogte kan grote invloed hebben op de landbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit in een gebied. Een stijging van de wereldwijde temperatuur met 2 graden, leidt volgens de onderzoekers tot verdere uitdroging van 15 procent van alle nu reeds semi-aride (halfdroge) gebieden.

Onderzoeker Su-Jong Jeong van SUSTech wijst erop dat de voorbije honderd jaar de wereld al een graad opgewarmd is. Door de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen en de stijging onder de 1,5 of 2 graden te houden, zegt hij, wordt de droogte in veel delen van de wereld verminderd.

In de loop van de twintigste eeuw nam de droogte toe in het Middellandse Zeegebied, Zuidelijk Afrika en de oostkust van Australië. Semi-aride gebieden in Mexico, Brazilië, Zuidelijk Afrika en de oostkust Australië kregen te maken met verwoestijning. Volgens de onderzoekers zullen delen van Zuidoost-Azië, Zuid-Europa, Zuidelijk Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Australië het meest lijden onder verdere uitdroging als de opwarming van de aarde niet onder 1,5 graden blijft.

Dat is de doelstelling is van het Klimaatakkoord COP21 van Parijs. Critici wijzen er op dat zelfs als het Akkoord effectief volledig zou worden uitgevoerd, dat niet voldoende zal zijn om die doelstelling te halen. Bovendien stellen zij dat het Akkoord niet eens volledig wordt uitgevoerd. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!