Manifestatie tegen de repressie van het leger in Mindanao (humanrightsphilippines.net)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Filipijns leger schendt massaal mensenrechten in Mindanao

De VN luiden de alarmbel over massale schendingen van de mensenrechten op Mindanao, het op een na grootste eiland van de Filipijnen. Het leger treedt er meedogenloos op tegen de inheemse volkeren van de Lumad. Daar levert het leger ook al jaren strijd tegen separatisten en rebellengroepen.

donderdag 4 januari 2018 12:02
Spread the love

Het Filipijns leger treedt steeds harder op tegen de inheemse minderheden van de Lumad. De Lumad zijn een groepering van dertien kleine inheemse volkeren, met eigen lokale godsdiensten, zonder band met de islam of het katholicisme.

Volgens president Rodrigo Duterte worden rebellen van de New People Army opgeleid in scholen van de Lumad. “Duizenden Lumad werden door het conflict al uit hun huizen en dorpen verdreven, hun woningen en middelen van bestaan zijn vernietigd”, zeggen VN-rapporteur voor de rechten inheemse volkeren Victoria Tauli-Corpuz en VN-rapporteur voor de rechten van ontheemden (mensen die in eigen land op de vlucht zijn) Cecilia Jimenez-Damary.

Bloedbad

Sinds oktober 2017 zijn zeker 2.500 Lumad op de vlucht geslagen als gevolg van bombardementen en aanvallen van het leger. Op 3 december werden in Barangay Ned acht Lumad-boeren doodgeschoten terwijl ze op hun akkers aan het werken waren. Lokale getuigen spreken van een bloedbad en getuigen dat de daders militairen waren.

“De Lumad zijn het slachtoffer van massale schendingen van de mensenrechten”, zeggen beide rapporteurs. “We vrezen dat de situatie nog kan verslechteren als de verlenging van de krijgswet tot eind 2018 tot een nog grotere militarisering leidt.” Zij roepen de Filipijnse overheid op de mensenrechten van de inheemse bevolking te respecteren, ook tijdens dit gewapend conflict.

“We vrezen dat sommige aanvallen gebaseerd zijn op ongegronde vermoedens dat Lumad betrokken zouden zijn bij militante groepen of banden hebben met het verzet tegen mijnbouwactiviteiten op hun traditionele gronden.”

Het grootste deel van de Filipijnse bevolking is katholiek. De islam is de tweede grootste godsdienst, slechts voor 5 procent van de bevolking, maar leven geconcentreerd op het eiland Mindanao. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!