De volgende pensioenmars gaat nog veel groter zijn

De volgende pensioenmars gaat nog veel groter zijn

woensdag 3 januari 2018 15:20
Spread the loveOp twee weken tijd kregen we 40.000 mensen in Brussel. En diezelfde dag werd het puntensysteem uitgesteld

De pensioenmars in december was een goede eerste stap om de afbraak van onze pensioenen tegen te houden. Op twee weken tijd kregen we 40.000 mensen in Brussel. En diezelfde dag werd het puntensysteem uitgesteld. Mijn volgende werkdag kreeg ik dan ook vooral positieve reacties. Vaak moeten we vakbondsacties verdedigen maar deze keer klonk het “verdomme, ik was beter meegegaan”. Dat toont hoe breed het draagvlak is maar dat belooft meer volk ook voor volgende acties.

Ikzelf ben metaalarbeider, 56 jaar oud, aan het werk vanaf mijn zestiende. Als ik 58 ben heb ik een loopbaan van 42 achter de rug, waarvan 39 jaar in de metaal. Over heel mijn loopbaan heb ik de productiviteit zien stijgen. Ook heb ik steeds meer vormen van verloning zien verschijnen waar geen RSZ op betaald wordt. Meer automatisering, minder jobs, minder bijdrage aan de sociale zekerheid en stijgende winsten. Ik kan het niet berekenen maar ik vermoed dat we als arbeiders doorheen onze loopbaan heel wat winst creëren voor onze werkgever. Als dat bedrag voor onze pensioenen gebruikt zou worden, zouden we een héél dik pensioen hebben. Men moet mij dus niet komen vertellen dat er geen geld is voor onze pensioenen.

In de aanloop naar de betoging werd vaak de vraag gesteld of het wel zin had. Dat mensen achter de eisen staan is natuurlijk nog niet voldoende om ze mee naar Brussel te krijgen. Mensen moeten geloven dat het iets uit zal maken. Hoe hard deze regering het ook wil ontkennen, als wij wij als vakbond willen kunnen we wegen op het beleid. En als duidelijk wordt dat de acties van de vakbond echt een verschil maken voor hun pensioen later, dan zullen steeds meer mensen zich aansluiten bij deze acties. Dat het puntensysteem onmiddellijk wordt uitgesteld toont dat deze eerste pensioenmars zin had. En een tweede pensioenmars zal waarschijnlijk nog veel groter zijn en zal de regering nog veel zenuwachtiger maken.

Als ik straks 58 ben en 39 jaar in metaalbedrijven meegedraaid heb, heb ik recht op een degelijk pensioen. “Brugpensioen op 58” is een eis die voor mensen met een zwaar beroep vanzelfsprekend is. “Geen puntensysteem” is een eis die heel de samenleving aangaat. Het idee dat mijn pensioen daalt als de staatsschuld stijgt is iets wat er bij mij niet in kan. Het lijkt wel alsof ze de gaten willen vullen met ons pensioen. En wat heb ik te maken met die staatsschuld? Heb ik daar enige controle over? Nog absurder wordt het als mijn pensioen omlaag gaat omdat we langer gaan leven, wat ook een gevolg zou zijn als het puntensysteem er ooit door komt.

Het pensioenthema is het zwakke punt van deze regering. Ik ben ervan overtuigd dat de pensioenmars in de december een eerste stap was in de opbouw van een beweging waarvoor deze regering zal moeten inbinden. De beweging tegen hun beleid groeit, maar zal stilvallen als we nu niet verder gaan met nieuwe acties. Een grote betoging eind januari met voldoende tijd om te mobiliseren, zou echt een beeld geven van hoe sterk wij staan en hoe weinig draagvlak er is voor dit pensioenbeleid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!