Abderrahman El Aazri is één van de jongens op de foto. Hij zat enkele maanden vast nadat deze foto op social media werd verspreid. De foto is getrokken op 9 augustus na de begrafenis van zijn buurjongen Imad. © Facebook
Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, Politiek -

Riffijnse activisten luiden alarmbel: “Onze kinderen worden opgepakt”

De afgelopen twee weken zouden er bijna dagelijks arrestaties plaatsvinden in Al Hoceima, een stad in het Marokkaanse Rifgebergte. Sinds kort zou het vooral om minderjarigen gaan.

vrijdag 22 december 2017 14:06
Spread the love

Na de dood van visverkoper Mohsin Fikri in oktober 2016 is het onrustig in het noorden van Marokko. Na die gebeurtenis ontstond de volksbeweging Hirak. “Niet iedereen kan en mag zich aansluiten, alleen de mensen die dezelfde noden ervaren als de mensen in de Rif”, klinkt het. Hirak is een beweging “zonder ideologie” en gebaseerd “op de universele principiële waarden en normen van de verzetsstrijder Abdelkrim El Khattabi.” Eind mei werden de kopstukken van de beweging, zoals Nasser  Zefzafi, opgepakt. Vele wachten nog steeds op hun veroordeling, want die wordt bijna altijd uitgesteld.

“Onze kinderen”

Nu is er een nieuwe evolutie in het conflict. “Eerst waren het onze jongeren, nu onze kinderen!” Zo uiten allerlei activisten zich woedend op sociale media. Het juiste aantal kinderen dat gearresteerd is, is momenteel een groot vraagteken. Volgens de Nederlands politica Kati Piri is het zeker dat er sinds vorige week zestien minderjarigen worden vastgehouden. Volgens getuigenissen op social media en websites als rif.sat zijn er zelfs kinderen opgepakt die jonger dan tien jaar zijn.

De 15-jarige Ayoub Elqadaoui uit het dorpje Tamassint zou één van de jongeren zijn die opgepakt werd, op 10 december. Twee weken eerder werd zijn oudere broer Ilyas vrijgelaten. Hij werd gearresteerd op de dag van de begrafenis van Imad El Attabi, de 22-jarige man die op demonstratie in juli overleed door een traangascilinder.

Kindermishandeling?

Op 20 december verschenen op de Facebookpagina AlhoceimasOfficiel foto’s van het lichaam van een kind onder de blauwe plekken. De pagina vermeldde dat “het kind maandag werd opgepakt en gemarteld, uitgescholden en zelfs met verkrachting bedreigd in het politiebureau van Imzouren.” De pagina doet een oproep naar mensenrechtenorganisaties.

Volgens advocaat Abdessadak Elbouchattaoui zouden rechtszaken ondertussen van “kwaad naar erger gaan”. Op zijn Facebook zegt de advocaat dat foto’s van de verzetsstrijder Abdelkrim Elkhattabi – met Riffijnse vlaggen en leuzen als ‘lang leve de Rif’ – door het Openbaar Ministerie als bewijzen van “separatisme” worden beschouwd.

Zware straffen

De straffen die worden uitgesproken, ogen ondertussen steeds zwaarder. Abdelilah El Amrani, een bekende activist uit Imzouren, is onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, ging een video van hem viraal. Daarin spreekt hij de jongeren van zijn stadje Imzouren aan. “Ik hoef mijn gezicht niet te verstoppen want ik ben geen misdadiger. Dus als ze mij willen arresteren, hier ben ik. Ik kom gewoon de straat op voor een ziekenhuis waar ze kanker kunnen behandelen.”

Advocaten zouden zich naar eigen zeggen ook niet al te veilig voelen voor de Marokkaanse staat. Advocaat Elbouchattaoui zou eerder al gevraagd zijn om zich te melden bij het politiebureau. Advocaat Khalid Ameza postte op 12 december op Facebook: “Ik weet dat jullie mij ook zullen oppakken …”

Mensenrechtenschendingen?

Advocaten van de kopstukken van het protest hebben al meerdere keren gemeld “dat er ernstige mensenrechtenschendingen zijn.” Volgens advocate Rouissi werd de protestleider Nasser Zefzafi zo hard gemarteld dat de politie genoodzaakt was hem nieuwe kleren te geven. Hij zou ook bedreigd zijn. Enkele weken later verscheen er op Facebook een video van Nasser in zijn onderbroek. “De tekens van marteling waren duidelijk zichtbaar”, klonk het bij betrokkenen. 

Ook activisten die met de helikopter van Al Hoceima naar de gevangenis in Casablanca werden gebracht, zouden bedreigd zijn. Volgens activisten “met verwijzingen naar 1959” (toen een bloederige opstand plaatsvond, red.). Activisten die niet opgesloten zitten en Europese activisten roepen mensenrechtenorganisaties op om snel actie te ondernemen.

 © 2017 – StampMedia – Yassin Akouh

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!