Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek -

16-jarige heldin van Palestijnse verzet gearresteerd tijdens nachtelijke raid op haar huis

Ahed Tamimi, 16 pas maar één van de bekendste Palestijnse activistes, werd dinsdag tijdens een nachtelijke raid in haar huis op de Westelijke Jordaanoever opgepakt door het Israëlische leger. Enkele dagen eerder was een video waarin ze het aan de stok krijgt met twee soldaten van de Israëlische bezettingsmacht viraal gegaan.

woensdag 20 december 2017 13:58
Spread the love

In een video die zich snel over het web verspreidde, is te zien hoe Ahed Tamimi samen met een andere jonge Palestijnse vrouw probeert de Israëlische soldaten die postvatten bij haar huis weg te duwen. Het leger had net traangasgranaten afgevuurd op het huis van haar ouders en haar 14-jarige neef had een rubberkogel in zijn gezicht gekregen.

De twee soldaten op de video reageren rustig, maar net dat deed een storm van protest ontstaan bij extreemrechts in Israël. De beelden werden daar ontvangen als een vernedering. Minister van Onderwijs Naftali Bennett brieste dat de twee jonge vrouwen voor de rest van hun leven in de gevangenis gegooid moesten worden.

Ahed Tamimi was eerder al eens de heldin in een virale video toen zij samen met enkele andere vrouwen een Israëlische soldaat verhinderde om haar 11-jarige broertje te arresteren. Ahed is de dochter van Bassem Tamimi die ook al vaak gearresteerd werd en door Amnesty International een politieke gevangene werd genoemd.

De familie woont in Nabi Saleh, een dorp in de buurt van Ramallah. Sinds 2010 betogen de inwoners elke week na het vrijdaggebed tegen de Israëlische kolonisten die hun waterbronnen en stukken land in beslag namen. De Belgische filmmaker Jan Beddegenoodts maakte de aangrijpende documentaire Thank God it’s Friday over die protesten. Bij de protesten kwamen al twee mensen om het leven, doodgeschoten door Israëlische soldaten.

30 soldaten vielen dinsdagnacht het huis binnen van de familie Tamimi. Die nachtelijke raids zijn geen uitzondering. Alleen al tussen 24 november en 4 december telde de VN 100 gelijkaardige raids. Volgens Palestijnse ngo’s hebben die raids zware gevolgen voor de kinderen en hun ouders. In veel gezinnen slapen mensen met hun kleren aan om te vermijden dat zij in nachtkledij uit hun huizen gesleept worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!