Bron: PxHere
Nieuws, Economie, Samenleving, België - Christelijke Mutualiteit

8 van 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen voor ziektes die verband houden met levensstijl

Een gezondere leefomgeving, een aangepaste levensstijl en pro-actieve maatregelen kunnen het verbruik van 8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen gevoelig terugdringen. Dat is één van de conclusies bij de nieuwe top 10 geneesmiddelen van CM. Deze tien geneesmiddelen zijn samen goed voor 1,7 miljard euro aan terugbetalingen. Dat is 64 procent van het totaal aan terugbetalingen voor alle in de apotheek gekochte geneesmiddelen.

dinsdag 19 december 2017 17:00
Spread the love

Tot de tien meest terugbetaalde geneesmiddelen in 2016 die in de apotheek (buiten het ziekenhuis) zijn gekocht, horen: bloeddrukverlagers, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, antivirale geneesmiddelen of geneesmiddelen tegen obstructieve longaandoeningen. ‘Het verbruik van acht van deze tien geneesmiddelen is voor een soms niet verwaarloosbaar deel het gevolg van een (ongezonde) levensstijl. Maar ook de ongunstige leefomgeving heeft een impact op het geneesmiddelenverbruik’, merkt CM-voorzitter Luc Van Gorp op. 

De acht geneesmiddelen waarvan het verbruik verband houdt met onze levensstijl, kosten de ziekteverzekering 1,17 miljard euro. Dat is bijna de helft van het totale bedrag aan terugbetalingen voor in de apotheek verkochte geneesmiddelen. 

Tabak en COPD

Tabak is de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructieve longziekte (COPD). 90 procent van de patiënten die hiervoor met geneesmiddelen worden behandeld, zijn (ex-)rokers. ‘Zonder tabak zou het verbruik van geneesmiddelen voor behandeling van chronisch obstructieve longziekte gevoelig dalen. Maar de sigaret afzweren is moeilijk. Reden te meer om de context aan te pakken door bijvoorbeeld echt ontradende accijnzen op tabak te heffen of door elke vorm van publiciteit te verbieden. Als gezondheidsfonds pleiten wij eveneens voor een verbod op de verkoop van tabak aan jongeren onder 18 jaar. In de hoop dat de volgende generatie er één zonder tabak zal zijn’, stelt Luc Van Gorp. De geneesmiddelen voor COPD staan in de top tien van CM op de zesde plaats met bijna 162 miljoen euro terugbetalingen. 

Obesitas en diabetes type 2

Een ander zeer sprekend voorbeeld. In België hebben ongeveer 600.000 personen diabetes, waarvan 90 procent type 2. De ziekte wordt met geneesmiddelen behandeld. De ziekteverzekering betaalde voor deze geneesmiddelen in 2016 meer dan 167 miljoen euro terug. Diabetes type 2 houdt echter in 80 procent van de gevallen verband met obesitas (Body Mass Index van 30 of meer). Een gezondere levensstijl, evenwichtige voeding en lichaamsbeweging zou de prevalentie hiervan duidelijk kunnen verminderen. Ook hier speelt de omgeving een doorslaggevende rol. ‘We moeten inzetten op het aanleren van een gezonde levensstijl. Voedingsmiddelen zouden naast het vet- en zoutgehalte ook verplicht op een eenvoudige en heel duidelijke manier het suikergehalte moeten vermelden, bijvoorbeeld met een systeem van kleurcodes. Dergelijke zaken heeft de patiënt niet zelf in handen’, gaat Luc Van Gorp verder. 

Nieuwe leefgewoonten aannemen, meer lichaamsbeweging, kiezen voor evenwichtige voeding, … Wij kunnen allemaal zelf iets doen voor onze gezondheid. Als gezondheidsfonds biedt CM haar leden een brede waaier aan advies, begeleiding en gezondheidsvoordelen in verschillende domeinen: dieet, sport, stoppen met roken, geestelijke gezondheid, …

Luc Van Gorp: ‘CM is een gezondheidsfonds. Wij nemen zoveel mogelijk initiatieven op het vlak van preventie en begeleiding van onze leden om hen op weg te helpen naar een gezonde levensstijl. Die aanpak is echter pas echt efficiënt als hij ook gepaard gaat met een gezonde leefomgeving. Op dat vlak is het vaak de overheid die aan zet is. CM zal elk beleid in die richting steunen of hier zelf initiatief toe nemen. Des te meer omdat kwetsbare mensen (laag inkomen of laaggeschoold) het meeste risico lopen op ziektes die verband houden met levensstijl. Dat heeft een zeer recent rapport van de Europese Commissie nog maar eens aangetoond.’ 

take down
the paywall
steun ons nu!