40.000 betogers in de weer voor waardige pensioenen: ‘Regering maakt er rommeltje van’

40.000 mensen trokken de straat op tegen het pensioengeknoei van de regering. Nu de regering het zomerakkoord door het parlement jaagt, opent zich meteen een nieuw front. De regering wil een pensioen met punten invoeren, maar dat botst nu al op weerstand.

dinsdag 19 december 2017 15:34
Spread the love

Ook na drie jaar gunnen de vakbonden de regering-Michel geen rust. Vijf grote betogingen al kreeg deze regering aan haar broek. Zo massaal als de vorige betogingen werd het niet. Dat waren namelijk acties die thuis horen in het rijtje van historische betogingen. Toch kregen de vakbonden ook vandaag 40.000 mensen op de been.

Mikpunt van het protest waren de pensioenhervormingen of zoals de christelijke vakbond ACV dat noemt, het pensioengeknoei. Premier Michel en minister van Pensioenen Bacquelaine gingen nog voor de start van de betoging al in het verweer. De vakbonden verspreiden fake news, klonk het bij hen. Michel beloofde de maatregelen van de regering beter uit te leggen.

“De regering maakt er een rommeltje van”, zo vatte ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw het pensioenbeleid van Michel samen. “Ze creëert onzekerheid over de pensioenen en daar ligt jong en oud wakker van.” Werken tot 67, vindt De Leeuw ‘schandalig lang’. “Dat hou je niet vol als je in een callcenter werkt of als verplegend personeel of in de vleesverwerking”, aldus De Leeuw.

ACV-voorzitter Marc Leemans kaatste de uithaal van Michel terug. “Deze regering heeft de mensen belogen en bedrogen. Van de belofte om iets te doen voor de werknemers met zware beroepen kwam niets in huis. Die belofte was dus fake news.”

Leemans rekende voor wat sommige besparingen kosten aan gepensioneerden. “Enkele weken geleden nog een cadeautje bij voor werknemers die van hun 14 tot hun 19 zijn beginnen werken en die na 45 jaar loopbaan nog werkloos zijn of op brugpensioen. Vaak mensen met een zwaar beroep in industrie, bouw, zorg of schoonmaak. Ze genieten vaak weinig of geen aanvullend pensioen en hangen dus enorm af van het wettelijke pensioen. Meer dan 30.000 mensen verliezen zo om en bij de 250 euro pensioen… per maand. Je reinste contractbreuk.”

Pensioen met punten

De vakbondsleiders keken in hun toespraken ook al uit naar één van de laatste fronten die deze regering opent: het puntensysteem voor de pensioenberekening. Elke gewerkt jaar zou voortaan een punt opleveren. Op het einde van de loopbaan worden die punten opgeteld en hangt je pensioen af van hoeveel euro één punt waard is. Dat laatste wil de regering laten afhangen van de economische toestand, de gezondheid van de overheidsfinanciën en de levensverwachting.

Rudy De Leeuw: “Dat zal de onzekerheid alleen maar doen toenemen. Pas drie of vier jaar voor je pensioen weet je wanneer je op pensioen mag en hoeveel pensioen je daarvoor zal krijgen. En wat als je net op pensioen gaat als er weer een bankencrisis uitbreekt?” Hij eist een minimumpensioen van 1500 euro en de pensioenleeftijd terug op 65. “Het geld moeten ze maar zoeken in Panama of de Luxleaks.”

Ook Marc Leemans heeft er geen goed oog in. “De lengte van een loopbaan en de hoogte van een pensioen kan de regering permanent aanpassen. Aan de budgettaire, economische en demografische toestand. Sta me toe, met een regering zoals deze heb ik daar geen sikkepit vertrouwen in! En pensioen staat of valt met vertrouwen en zekerheid.”

Het puntensysteem zit nog maar in de ontwerpfase. Een uitgewerkt regeringsvoorstel is er nog niet. Het behoort dan ook niet tot de maatregelen die in het zogenaamde zomerakkoord verpakt werden en die nog voor het jaareinde door het parlement gejaagd moeten worden. Bacquelaine wil het puntenpensioen uitstellen tot de lente van volgend jaar. Dat betekent ook dat de vakbonden nog kansen hebben om het op dat vlak de regering en de minister van Pensioenen heel moeilijk te maken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!