Bron: Pixabay
Milieu, Politiek, België -

10 euro per Belg om van nucleair risico af te zijn

Het pleidooi van de industriële grootverbruikers (Febeliec) om twee kerncentrales tien jaar langer open te houden is contraproductief en kortzichtig, vindt Bond Beter Leefmilieu (BBL). Door de discussie over de kernuitstap te heropenen, ondergraven de grootverbruikers de noodzakelijke duidelijkheid en investeringzekerheid waar nét nu nood aan is. Het nucleair risico tien jaar rekken zonder duidelijke economische voordelen op de lange termijn, heeft geen zin.

dinsdag 19 december 2017 18:20
Spread the love

Grootverbruikers rekenen zich rijk

“De grootverbruikers rekenen zich rijk. Een nauwkeurige lezing van het rapport van Elia leert dat het kostprijsvoordeel dat ze claimen vooral Engie/Electrabel ten goede komt. Elia boekt honderden miljoenen euro’s winst omdat ze onder de marktprijs zullen produceren met Doel 4 en Tihange 3. De consument heeft daar haast niets aan: ongeveer 10 euro per Belg per jaar volgens Elia. De meesten onder ons hebben veel meer dan 10 euro over om de kans op een kernramp in Doel of Tihange weg te nemen. Laten we voor een volledige kernuitstap gaan”, reageert Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu.

Grootverbruikers houden geen rekening met vervanging kerncentrales

“De redenering van de grootverbruikers houdt evenmin rekening met de kost van de vervanging van de kerncentrales in 2035. Neem die mee en het beperkte economisch voordeel smelt weg als sneeuw voor de zon. We vragen in het kader van de onderhandelingen over het energiepact aan de federale regering om de berekening van Elia uit te breiden met een langere tijdshorizon tot 2040 en een aantal sensitiviteiten”, besluit Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!