Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Samenleving -

Rohingya-vrouwen dreigen met zelfmoord bij repatriëring

Rohingya-vrouwen die Myanmar zijn ontvlucht zijn zwaar getraumatiseerd, zegt hulporganisatie Oxfam. Ze dreigen ermee zelfmoord te plegen als ze gedwongen worden terug te keren.

maandag 18 december 2017 18:26
Spread the love

Oxfam sprak met meer dan tweehonderd Rohingya in geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, net over de grens met Bangladesh.

Heel wat getuigen, vooral vrouwen, zijn zwaar getraumatiseerd door wat ze in Myanmar en op hun vlucht hebben meegemaakt, zegt Oxfam. Ze werden onder meer het slachtoffer van verkrachting. Hun geliefden werden voor hun ogen gedood.

In brand steken

Ze weigeren terug te keren zolang hun veiligheid niet gegarandeerd is. “Als we gedwongen worden terug te keren, steken we onszelf in brand”, zei een van de geïnterviewde vrouwen.

Bangladesh en Myanmar kwamen overeen vanaf eind januari Rohingya te repatriëren. Oxfam zegt dat het daarvoor op dit moment niet veilig genoeg is.

“Dat veel vluchtelingen, vooral vrouwen, zeggen dat ze liever zelfmoord plegen dan terug te keren toont dat er dringend nood is aan een echte en blijvende oplossing voor de decennialange onderdrukking van de Rohingya”, zegt Paolo Lubrano, bij Oxfam verantwoordelijk voor de humanitaire programma’s in Azië.

600.000 vluchtelingen

Sinds eind augustus zijn meer dan 600.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Verschillende hulporganisaties en agentschappen van de Verenigde Naties hebben bewijzen dat er geplande brutaliteiten hebben plaatsgevonden tegen deze moslimminderheid: moorden, groepsverkrachtingen en brandstichting.

Momenteel leven er bijna een miljoen Rohingya in Bangladesh, dat is meer dan er in Myanmar wonen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!