Nieuws, Economie, Politiek -

Besparing in de pensioenen in Argentinië botst op stevig protest

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires valt het openbaar leven grotendeels stil door een algemene staking. Het is al de tweede staking op rij. Donderdag kwam het tot zware rellen in de buurt van het parlement waar gestemd werd over besparingen in de pensioenen. De stemming moest uitgesteld worden. Maandag onderneemt de regering een tweede poging om de wet door het parlement te jagen.

maandag 18 december 2017 17:21
Spread the love

250.000 betogers, zoveel mensen waren er volgens de vakbonden donderdag op de been in de protestbeweging tegen de nieuwe pensioenwet van president Mauricio Macri. Volgens de oppositie komt die wet neer op een besparing van 6 miljard dollar. De pensioenen zouden voortaan op een andere manier berekend worden en veel gepensioneerden zouden hun inkomen zien dalen. Macri wil de evolutie van de pensioenen linken aan de inflatie en niet langer aan de stijging van de lonen en de belastinginkomsten.

De regering kondigde na donderdag aan dat er wat extra geld beschikbaar wordt gesteld aan de laagste pensioenen en hoopt daarmee het protest te breken.

Maar de vakbonden binden niet in. Zij kondigden maandag een nieuwe staking aan. De staking in het openbaar vervoer zal pas dinsdag impact hebben op het transport doordat de vakbonden willen verzekeren dat iedereen die maandagochtend naar het werk vertrok ook weer thuisgeraakt.

take down
the paywall
steun ons nu!