Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Politiek -

Colombiaanse mensenrechtenactivist vermoord

De Colombiaanse mensenrechtenactivist Hernán Bedoya is vermoord door paramilitairen. Dat melden Latijns-Amerikaanse mensenrechtenorganisaties. Het is de tweede moord op een activist in een week tijd in Colombia.

donderdag 14 december 2017 14:10
Spread the love

Volgens de ngo Both Ends, die in het najaar van 2016 nog persoonlijk sprak met Bedoya, werd de landrechtenactivist al enige tijd bedreigd. “Alle details zijn nog niet boven water, maar het lijkt duidelijk dat deze moord te maken heeft met het feit dat Hernán zich inzette voor de rechten van zijn gemeenschap, die in een strijd verwikkeld is over land dat bedreigd wordt door omringende palmolie- en bananenplantages”, zegt Both Ends in een reactie op zijn website.

Bedoya werd afgelopen vrijdag in het departement Chocó doodgeschoten toen hij op zijn paard op weg was naar huis. Een paar dagen eerder werd ook landrechtenactivist Mario Castaño Bravo vermoord. Hij zette zich net als Bedoya in voor het netwerk Comunidades Construyendo Paz (Conpaz).

Kogelvrij vest

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat beide leiders bescherming kregen van de overheid, maar die bestond slechts uit een kogelvrijvest en een mobiele telefoon. “Dat bewijst dat de beschermingsmaatregelen van de Colombiaanse overheid onvoldoende zijn”, zegt Amnesty.

Diálogo Intereclesial por la Paz (DiPaz), een interkerkelijke organisatie in Colombia die zich inzet voor mensenrechten, zegt een grondig onderzoek te willen naar de kwestie. “We roepen ook op tot ontmanteling van de paramilitaire organisaties die straffeloos kunnen opereren door afwezigheid van veiligheidsdiensten in Urabá, Bajo Atrato en andere regio’s in het land.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!