Wereldwijde wapenverkoop blijft verder stijgen

De 100 grootste bedrijven uit de militaire industrie in de wereld hebben het afgelopen jaar hun wapenverkoop zien toenemen met 1,9% t.o.v. het jaar 2015. Volgens het Zweedse vredesonderzoeksinstituut SIPRI verkochten ze voor 374,8 miljard $ aan wapens en militaire diensten.

maandag 11 december 2017 09:30
Spread the love

De afgelopen jaren ging de wapenverkoop nochtans in de dalende lijn. Toch is de militaire verkoop sinds 2002 met 38% de hoogte in gegaan.

De VS blijft veruit de grootste wapenleverancier. Amerikaanse militaire bedrijven verkochten voor 217,2 miljard aan wapens, goed voor een aandeel van 57,9% in de top 100 van militaire ondernemingen. Ze zagen hun verkoop stijgen met 4%. Dat is vooral te danken aan Lockheed Martin, het grootste wapenbedrijf in de wereld, dat de wapenverkoop met 10,7% zag toenemen. Het bedrijf verwierf eind 2015 de helikopterproducent Sikorsky en ziet ook de bestellingen van zijn F35-gevechtsvliegtuig de hoogte ingaan. De F-35 is ook een grote kanshebber om de Belgische vloot van gevechtsvliegtuigen te vervangen. De top 3 van de grootste wapenproducenten wordt bezet door Lockheed Martin (40,8 miljard $), Boeing (29,5 miljard $) en Raytheon (22,9 miljard $). Ze maakten samen 12,3 miljard $ winst.

De gecombineerde verkoop van de wapenbedrijven uit West-Europa in de top 100 blijft stabiel met een totale verkoop van 91,6 miljard dollar, een lichte stijging met 0,2% tegenover 2015. De wapenproducenten uit Frankrijk en Italië zagen hun aandeel daarin dalen ten voordele van Groot-Brittannië (+2%) en Duitsland (+6,6%). De Duitse stijgende verkoop is vooral te danken aan de stijgende verkoop van gepantserde voertuigen van het bedrijf Krauss-Maffei Wegmann (+12.8 %) en Rheinmetall dat wapensystemen voor de landcomponent levert.

Militaire bestellingen in VS en Europa zullen verder toenemen

Het aandeel van de wapenverkoop van bedrijven uit de VS en Europa in deze top 100 bedraagt maar liefst 82,3%. Het valt te verwachten dat de bestellingen daar de komende jaren nog verder zullen toenemen. De NAVO verplicht haar leden om aanzienlijk meer te investeren in de aankoop van militaire materieel ten belope van minstens 20% van het defensiebudget. De Europese Unie heeft dan weer aangekondigd dat ze de industriële basis van het defensie-apparaat van haar leden wil versterken.

Eind 2016 kondigde de Europese Commissie de oprichting aan van een Europees Defensiefonds dat vanaf 2020 500 miljoen euro jaarlijks wil investeren in onderzoek en ontwikkeling en nog eens 5 miljard euro belastinggeld reserveert voor gezamenlijke militaire aankopen. Dit jaar beslisten 23 Europese landen deel te nemen aan de PESCO (Permanente Gestructureerde Samenwerking) dat een soort van embryo moet worden van een Europees defensieleger. Daarin engageren de leden zich, waaronder België, om zwaar te investeren in de militaire capaciteit.

Russische wapenbedrijven zagen hun verkoop evenzeer stijgen (+3,8%). Ze verkochten voor 26,6 miljard $ op de wereldmarkt, een aandeel van 7,1% van het totaal in de top 100. Volgens SIPRI hebben Russische wapenbedrijven evenwel te lijden van de economische malaise waarin Rusland verkeert.

take down
the paywall
steun ons nu!