Foto: Helenka Spanjer
Reportage, Nieuws, Wereld, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Massale betoging in Brussel voor Palestina: “Alsof Italië ineens beslist dat Parijs hoofdstad van België is”

"Ik doe mee omdat het symbolisch heel belangrijk is. 't Is alsof Italië zou beslissen dat Parijs vanaf nu de hoofdstad van België is." De 26-jarige man doelt op Trumps beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Samen met 100-en anderen is hij naar de VS-ambassade in Brussel getrokken om hiertegen te betogen. "Trump heeft er niks over te zeggen, maar het toont wel dat de VS tegen het vredesproces is. De internationale gemeenschap keurt zijn beslissing gelukkig af. Nu moeten zij de daad bij het woord voegen."

vrijdag 8 december 2017 20:14
Spread the love

“Israël ga weg. Palestina is niet van jou”, roept een moeder die betoogt samen met haar man en twee dochters. De vader draagt de jongste op zijn schouders. Honderden mensen, jong, oud en gezinnen met kinderen, staan massaal aan de overkant kant van de rondweg, tegenover de Amerikaanse ambassade. 

“We zijn hier om te protesteren tegen de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Dit druist in tegen het Internationaal Recht. We moeten tonen dat we het daar niet mee eens zijn. De ‘Verste Moskee’, de grootste moskee in Jeruzalem, is een van de heiligste plekken voor alle moslims. Daar zouden we dan geen toegang meer tot hebben. Dat moeten we voorkomen.”Foto: Helenka Spanjer

Palestijnse vlaggen wapperen door de lucht. Anderen houden gezamenlijk lange doeken in de kleuren van de Palestijnse vlag trots boven hun hoofd. Er wordt luidkeels gezongen en krachtige slogans worden afgevuurd richting de Amerikaanse ambassade. Het is ijskoud, de temperatuur is rond het vriespunt, maar dat houdt niemand tegen. 

Een jonge studente heeft zoals velen een Palestijnse vlag om haar rug gebonden. Ze is gekomen met twee vriendinnen. “Trump mag helemaal niks zeggen over Palestina en Israël. We zijn hier om de rechten van de Palestijnen te beschermen.”Foto: Helenka Spanjer

Een andere jonge vrouw die er samen met haar moeder en twee vrienden is zegt: “Jeruzalem is geen Israël. De stad was altijd van Palestina.” En een 30-jarige man voegt daar aan toe: “Ik ben Palestijns. Trumps uitspraak betekent dat de VS tegen Palestina is en tegen de Palestijnse visie op het leven. De VS zegt dat ze vrede willen. Maar zo vermoorden ze alles dat Palestijns is.”Foto: Helenka Spanjer

En dan gaan de protesterende mensen ineens van elkaars schouders af en wordt het stiller. Enkele jongens gaan op een rij staan, leggen sjaals voor zich neer op de grond, en wachten met hun hoofd een beetje naar de grond gebogen. Deze rij wordt al gauw langer, en erachter vormen zich nog twee rijen. Een man doet zijn schoenen uit en gaat voor hen staan. Ze beginnen een gebed. En precies op dat moment, begint het ook plots te sneeuwen. De rest van de betogers staat er stil omheen. Een indrukwekkende afsluiting. Foto: Helenka Spanjer

De 26-jarige man benadrukt nog dat ie hoopt dat de uitspraken van Trump niet leiden tot grote gevechten en verdere onderdrukking in Palestina. “Zijn uitspraken zie ik als opstokerij, om Israël en Palestina verder tegen elkaar op te zetten.” Sinds de uitspraak op woensdag gaan mensen in Palestina – en over de hele wereld – elke dag de straat op om te demonstreren.Foto: Helenka Spanjer

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!