Luchtvervuiling verlaagt geboortegewicht

Baby’s hebben een grotere kans op een te laag geboortegewicht als hun moeder tijdens de zwangerschap is blootgesteld aan luchtvervuiling. Dat blijkt uit een omvangrijke studie in Londen bij meer dan een half miljoen baby’s.

donderdag 7 december 2017 15:10
Spread the love

Eerdere studies toonden al een link aan tussen luchtvervuiling en onder meer complicaties in de zwangerschap en kinderziekten. Nu blijkt er ook een verband met het geboortegewicht.

Wetenschappers van het Imperial College Londen onderzochten het geboortegewicht van 540.365 kinderen die tussen 2006 en 2010 geboren werden in Londen. Ze vergeleken die cijfers met de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling uit het verkeer, zoals stikstofdioxide en fijnstof, en geluidsvervuiling.

Fijnstof

Uit hun conclusies, die verschenen in het British Medical Journal, blijkt dat vervuiling, met name door fijnstof, de kans op een te laag geboortegewicht met 2 tot 6 procent doet stijgen.

“Uit onze studie blijkt dat een klein maar significant deel van de geboorten met een te laag gewicht rechtstreeks in verband is te brengen met luchtvervuiling, met name fijnstof uit wegverkeer”, zegt Mireille Toledano, arts en hoofdauteur van de studie. “Baby’s met een te laag geboortegewicht lopen een hoger risico op overlijden in hun eerste maand, maar ook op aandoeningen later in hun leven, waaronder hart- en vaatziekten.”

Unicef

De Londense studie komt bijna gelijktijdig met een rapport van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Dat stelt dat bijna 17 miljoen baby’s jonger dan een jaar leven in regio’s waar de luchtvervuiling minstens zes keer groter is dan wat als gezond wordt geacht. De meeste van de die kinderen – 12 miljoen – leven in Azië.

“Die vervuiling tast niet alleen de longen van die kinderen aan, maar kan ook hun ontwikkelende hersenen – en dus hun toekomst – permanent schaden”, zegt Unicef-directeur Anthony Lake. “Die kinderen beschermen komt niet alleen hen ten goede, maar ook de samenleving, dankzij lagere gezondheidskosten, hogere productiviteit en een veiligere, schonere leefomgeving voor iedereen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!