Bosbranden bereiken Los Angeles

De aanhoudende bosbranden in Californië hebben nu ook Los Angeles bereikt. Onder meer in de chique wijk Bel-Air gingen huizen in vlammen op, en de strakke wind maakt de branden oncontroleerbaar.

donderdag 7 december 2017 11:34
Spread the love

De enorme bosbranden die Californië al maanden teisteren zijn nu ook doorgedrongen tot een van de grootste steden van de Verenigde Staten. De vlammen bereikten Highway 405, de drukste snelweg in de hele VS en dreigen over te slaan naar de stad zelf. Gisterenavond stuurde de brandweer een waarschuwing voor “extreem brandgevaar” naar het hele district Los Angeles. 

Als het vuur overslaat, bedreigt dat het beroemde Getty museum en de campus van de universiteit UCLA. De UCLA deelde gisteren nog maskers uit aan de studenten maar besliste vannacht om de lessen te annuleren. De stad sloot honderden scholen voor de rest van de week.

Wind

Gisterenavond drong het vuur door tot in de chique wijk Bel-Air, waar bijna 200 hectare en minstens vier huizen in vlammen opgingen. De overheid beval de evacuatie van zevenhonderd huizen in Bel-Air.

De schade is relatief beperkt in vergelijking met andere branden, leidt tot veel angst in het dichtbevolkte gebied nu de droge wind het vuur aanwakkert.

De brandweer liet weten machteloos te zijn. “Er zal geen enkele mogelijkheid zijn om het vuur te bestrijden met dit soort winden”, zei Ken Pimlott van het Departement voor  Brandbestrijding. “Het komt erop aan voortdurend alert te zijn: niet enkel nu en dan eens naar het nieuws te kijken, maar echt elke minuut aandachtig te zijn en rond je heen te kijken.”

Recordbranden

De staat kampt al maanden met intense bosbranden in wat een van de ergste seizoenen in de geschiedenis wordt. In oktober legden de vlammen grote delen van de wijnregio ten noorden van San Francisco in de as.

Het seizoen piekt doorgaans in oktober, maar door de klimaatverandering blijven de branden nu veel langer woeden. De strakke Santa Ana-winden zijn normaal in deze periode van het jaar, maar de extreme droogte is dat niet. De kurkdroge vegetatie voedt de branden en doet ze tot uitzonderlijke proporties uitgroeien.

take down
the paywall
steun ons nu!