Bron: PxHere
Nieuws, Economie, Milieu, België - DURGENT

UGent trekt al haar beleggingen weg uit fossiele brandstoffen

Op vrijdag 1 december viel in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent de beslissing om fossiele brandstofbedrijven definitief te weren uit de volledige universitaire investeringsportefeuille ter waarde van 230 miljoen euro. De UGent is zo de eerste Belgische universiteit die fossielvrij belegt.

dinsdag 5 december 2017 00:01
Spread the love

Student en lid van de Commissie Duurzaam Beleggen aan de UGent, Bakou Mertens wijst op het belang van deze beslissing: “Dit is de meest ambitieuze en succesvolle
desinvestering wereldwijd.”

De beslissing valt niet uit de lucht. Gedurende twee jaar voerden de studenten van
duurzaamheidsvereniging D’URGENT een intensieve campagne. “Wetende dat ruim 80 procent van alle gekende voorraden aan fossiele brandstoffen onder de grond dient te blijven om de meest ingrijpende gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden, zijn fossiele investeringen anno 2017 niet langer moreel te verantwoorden”, zo zegt student Bakou Mertens, die de desinvesteringscampagne in goede banen leidde. Onder aanhoudende druk van de studenten, verschafte de universiteit transparantie over het gevoerde investeringsbeleid.

Ondanks ethische en duurzaamheidslabels van de betrokken banken, bleek er via de
universiteitsportefeuille belegd te worden in zowel wapen- als steenkool-, olie- en
gasbedrijven. “Dankzij de participatieve besluitvorming van de UGent hebben wij als
geëngageerde studenten het beleid mee vorm gegeven. Dat verklaart mee het hoge
ambitieniveau van deze finale beslissing”, kijkt Bakou Mertens voldaan terug.

Naast fossiele brandstofbedrijven desinvesteert UGent namelijk ook uit de wapen-,
kansspel-, tabaks- en pornografie-industrie. De beslissing van de Raad van Bestuur
vermeldt verder ook dat UGent 10 procent van haar investeringsportefeuille in eigen beheer zal nemen. Met die 23 miljoen euro plant de universiteit lokale, duurzame projecten te financieren met een stabiel rendement, zonder dat het winstmotief hierbij centraal staat. Zo voorziet men een nieuwe coöperatieve windmolen op het universiteitsterrein.

Mathias Balcaen, desinvesteringsexpert bij Greenpeace bevestigt het ambitieuze karakter van deze beslissingen. “De concrete uitsluitingscriteria voor fossiele brandstofbedrijven die de UGent hanteert, gaan heel wat verder dan het engagement tot fossielvrij beleggen dat andere universiteiten, pensioenfondsen en overheden wereldwijd aangaan. UGent zet hiermee een nieuwe standaard op het nationale en internationale toneel.”

De UGent nodigt andere universiteiten, maar ook pensioenfondsen, verzekeraars en lokale overheden uit om mee te stappen in dit nieuwe duurzame beleggingskader. Deze recente beslissing geeft klaarblijkelijk ook de wind in de zeilen van desinvesteringscampagnes die studenten momenteel voeren aan de VUB, ULB, ULiège, UCL en KU Leuven. Bakou Mertens benadrukt de onschatbare waarde van zulk studentenengagement: “Wij kunnen als studenten, als burgers, een reële impact hebben op onze maatschappij. Laten we onze toekomst vormgeven.”

take down
the paywall
steun ons nu!