Tellen de rechten van Ecuadoraanse vrouwen?

Tellen de rechten van Ecuadoraanse vrouwen?

dinsdag 5 december 2017 15:06
Spread the love

beeld:  Vivas Nos Queremos Ecuador

Op 25 november kwamen ook in Ecuador mensen op straat in de strijd tegen geweld op vrouwen. Maar de hoopvolle sfeer sloeg ‘s avonds om. Het Ecuadoraans parlement keurde een wet goed die de strafbaarheid van abortus nog maar eens bevestigt en de aangifte van verkrachting van jonge meisjes bemoeilijkt. Onder druk van de vrouwenbewegingen heeft het parlement uiteindelijk dan toch de schadelijke artikels ingetrokken en de oorspronkelijke wet goedgekeurd.

“Overheid medeplichtig” en “Geen straffeloosheid meer” stond te lezen op de borden van de strijdlustige vrouwenorganisaties en activisten die op zaterdag 25 november met geheven vuist door de straten van Quito, Ecuador, marcheerden.

De hoop laaide hoog op, toen bleek dat het parlement diezelfde avond nog in debat zou gaan over een wetsvoorstel om genderweld te voorkomen en uit te roeien. Met 244 geregistreerde gevallen van vrouwenmoord sinds 2014 is het hoog tijd dat de overheid ingrijpt.

Ontsteltenis

Maar groot was de ontsteltenis toen enkele minuten voor de stemming op het nippertje twee artikels werden ingevoegd die vrouwen en meisjes niet beschermen, maar wel de illegaliteit in dreigen de duwen.

Door het strafbaar maken van abortus in 2014 ging een groot aantal vrouwen achter de tralies. Alleen al in 2017 werden 62 vrouwen veroordeeld. Het is datzelfde artikel uit de strafwet dat onverwacht werd opgenomen in de wet op gendergeweld.

Een ander artikel stelt dat minderjarigen samen met hun wettelijke voogd aangifte moeten doen van verkrachting. En dat terwijl zes op tien aangiftes van verkrachting gebeuren door meisjes jonger dan 14 jaar en 90% van de daders familieleden zijn. Het artikel wordt door de vrouwenorganisaties gekwalificeerd als “100 jaar achteruitgang op vlak van vrouwenrechten”.

Tot slot viel het woord “diversiteit” weg. Verdienen lesbische vrouwen dan geen bescherming tegen geweld? Verdienen transgenders geen bescherming?

beeld:  Vivas Nos Queremos Ecuador

Maar liefst 102 van de 137 Ecuadoraanse parlementsleden stemden uiteindelijk voor het wetsvoorstel. En dat op op 25 november, de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Dat cynisme duidt op het extreem conservatieve en machokarakter van de Ecuadoraanse maatschappij.

De vrouwenorganisaties lieten het hier niet bij. “Parlementsleden, jullie zijn verraders!” en “wij zouden graag blijven leven, niet dood, noch gevangen” scandeerden ze buiten aan het parlementsgebouw. Door de publieke reactie van de organisaties werd de druk op de politiek meteen verhoogd.

Sneller dan verwacht en gehoopt besloot het parlement dinsdag om de artikels uit de wet tegen geweld op vrouwen te verwijderen en de oorspronkelijke tekst goed te keuren.

Hoewel de vrouwenbewegingen de poging tot sabotage van de wet hebben kunnen tegenhouden, betekent dat niet dat de strijd voorbij is. Criminalisering van abortus blijft immers in de Ecuadoraanse strafwet. Bovendien komt er ook een nieuwe gezondheidswet die evenzeer seksuele en reproductieve rechten geweld aan wil doen. De strijd voor de genderrechten in Ecuador is dus nog lang niet gestreden.

Auteurs: Jo Vervecken & Dries Merre

take down
the paywall
steun ons nu!