Foto: Yetnebersh Nigussie, Senion Inclusion Advisor
Opinie, Wereld, Samenleving, Politiek - Light for the World

Elk kind heeft recht op onderwijs

Zondag 3 december staat in het teken van de Internationale Dag van Personen met een Handicap. De uitgelezen dag voor de internationale ngo Light for the World om samen met een reeks activisten van over de hele wereld aandacht te vragen voor een groot mensenrechtenschandaal. Tot vandaag gaan naar schatting meer dan 32 miljoen kinderen met een beperking niet naar school. In ontwikkelingslanden krijgt 90 procent van de kinderen met een beperking geen educatie.

dinsdag 5 december 2017 00:48
Spread the love

Inclusieve educatie

Activisten, experts, politici, paralympische atleten en mensen van Light for the World uit Afrika, Europa en Australië bundelen nu hun krachten en roepen op tot kwaliteitsvolle, inclusieve educatie voor iedereen.  Het is één van de nieuwe werelddoelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. Maar zolang kinderen met een beperking niet naar school gaan, kan dit doel onmogelijk behaald worden tegen 2030.

Light for the World steunt inclusieve educatieprojecten over de hele wereld. Bij inclusieve educatie volgen leerlingen met én zonder beperking samen les in dezelfde klas. Inclusief onderwijs is een kosten-efficiente manier om kinderen met een beperking ook de kans te geven om vrienden te maken, te leren lezen en schrijven en essentiële vaardigheden aan te leren om later werk te vinden. Zelfs in moeilijke omstandigheden en met beperkte middelen is deze vorm van onderwijs mogelijk waardoor elk kind zich volledig kan ontplooien. 

Getuigenissen

Enkele van de activisten, die zelf een beperking hebben, beschrijven het belang van educatie in hun eigen leven en waarom ze inclusieve educatie steunen:

Yetnetbersh Nigussie, Senior Inclusion Advisor bij Light for the World (Ethiopië)

“Ik werd blind toen ik vijf jaar was. Dat heeft me gered van een vroeg huwelijk. In het dorp waar ik opgegroeid ben, zag men iemand met een beperking niet geschikt als echtgenote. Ik kreeg hierdoor wel een grote kans in het leven: educatie. Ik zou niet de vrouw zijn die ik vandaag ben, als ik geen onderwijs had gekregen. Iedereen heeft recht op onderwijs en het is een ware tragedie dat dit recht ontzegd wordt aan 32 miljoen kinderen.” 

“Ik ijver hard voor inclusieve educatie waar alle kinderen, met of zonder beperking, les volgen in hetzelfde klaslokaal. Inclusief onderwijs heeft niet enkel sociale en economische voordelen maar is ook meer kosten-efficiënt dan aparte scholen. Bovendien gaat het ook discriminatie en vooroordelen tegen. Een generatie die samen heeft leren spelen en leren, zal geen problemen hebben om later samen te leven. Daarom is inclusieve educatie zo belangrijk. Inclusie moet starten tijdens de kindertijd zodat het een vanzelfsprekendheid is bij volwassenen.

Griet Hoet, paralympisch wielrenner en ambassadeur van Light for the World (België)

 “Educatie is belangrijk. Het is een essentieel onderdeel van je ontwikkeling. Educatie helpt je ontdekken wie je bent, wat je talenten zijn en het breidt je sociaal netwerk uit.” 

Benieuwd naar nog meer getuigenissen? Die vind je hier

take down
the paywall
steun ons nu!