Blij ondanks palliatieve fase

Blij ondanks palliatieve fase

Ik richtte voor de zomer samen met twee bevriende cannabis-liefhebbers vzw Cannabis Social Club Gent op, naar het Antwerpse voorbeeld vzw Trekt Uw Plant. Want wat is een stad als Gent nu zonder een Cannabis Social Club? Zeg nu zelf.

maandag 4 december 2017 20:37
Spread the love
Cannabis Hoogdag

We organiseerden ondertussen twee evenementen. Het eerste vond plaats eind augustus 2017, de Cannabis Hoogdag waar ik al eerder verslag van uitbracht. De Hoogdag was als eerste activiteit echt wel een knaller. Voorstanders van een regulering van wiet (en bij uitbreiding alle drugs) uit alle hoeken en gaten van Vlaanderen en daaromtrent vonden de weg naar het terrein op de dokken. De sprekers waren dan ook niet van de minste. We waren zelf ook best wel trots op het programma en gaan ons best doen om dit de komende zomer te evenaren.

Lezing over cannabis-olie

Onze tweede activiteit was vorige zondag, 3 december. Niemand minder dan Wernard Bruining zakte vanuit het diepe Nederland af naar Gent. We hadden een zaaltje tot onze beschikking in de oude bibliotheek op de Zuid, een gigantisch gebouw dat momenteel verschillende organisaties huisvest. Wernard kwam praten over cannabis-olie en zoals wel te verwachten was waren er heel veel Vlamingen wild enthousiast. Nog geen twee weken nadat we de lezing online aankondigden waren er meer dan 150 plaatsen gereserveerd.   

Run from the cure

Wernard zijn verhaal begint in de jaren ’70. De periode dat hij zelf volop genoot van een goed gevulde joint. Omdat blowen datgene was wat hij toen het liefste deed, opende hij de allereerste coffeeshop ooit in Amsterdam en wijdde zijn dagen aan kickeren (tafelvoetbal) en blowen. Pas vele jaren later gooide hij het over een andere boeg, meer bepaald na het zien van de documentaire van Rick Simpson ‘Run from the cure’ en hij besloot toen zelf ook cannabis-olie (olie van de vrouwelijke cannabis-plant) te maken.

Het resultaat legde hij vast op zijn allereerste selfie ooit. Hij was zo stoned als een banaan, vertelde hij, omdat hij veel te veel olie had ingeslikt. Maar geleidelijk aan begon hij te experimenteren met verhoudingen en doseringen en leerde hij snel bij. Hij maakte olie voor zijn vrienden en buren en er kwam ook steeds meer vraag naar olie van mensen die hij niet kende. Mensen met allerlei kwalen en aandoeningen.

Stichting Mediwiet

Om alles wat officiëler te maken richtte hij Stichting Mediwiet op en begon hij ook de patiëntgetuigenissen bij te houden en te filmen. Zijn eerste boek was een groot succes en ook de olieverkoop verliep heel vlotjes. Maar Wernard wilde niet dat mensen afhankelijk van hem zouden worden. Hij waarschuwde iedereen dat hij nog maar enkele maanden meer olie zou verkopen en er dan mee zou stoppen, maar hij wou wel iedereen leren hoe je het zelf kan maken. Dit doet hij nog steeds tot op de dag van vandaag.

De Cannolator

Hij ontwikkelde een manier om zo efficiënt en zo snel mogelijk met behulp van een babyflessenwarmer en pure alcohol enkele milliliters wiet-olie te produceren. De ‘Cannolator’ heet het toestel waar hij een patent op heeft, het is te koop via het wereldwijde web.

CBD-olie

We leerden ook veel over CBD-olie (olie van de mannelijke hennepplant). Hoe het kan helpen bij epilepsie, angstaandoeningen, de ziekte van Parkinson, ontstekingen, enzovoort. Wernard raadt aan om eerst uit te proberen of de klachten weggaan bij CBD- olie alleen, dat scheelt een hoop geld en moeite. En wie nood heeft aan veel cannabis-olie (met THC), zoals chronische pijnpatiënten of kankerpatiënten, kan beter tegelijkertijd ook CBD-olie innemen zodat de moeheid zo hard niet toeslaat en er ook minder snel een high gevoel optreedt. In Nederland is CBD-olie overal te koop tegenwoordig, zelfs in het Kruidvat. In België echter is het nog steeds illegaal.

Voor het eerst echt blij

Tijdens de vragenronde staken we ook heel wat op van de andere aanwezigen.

Een MS-patiënt die in een rolstoel zit verkondigde verheugd dat hij na 27 jaar sukkelen met medicatie nu dankzij cannabis-olie een veel beter leven heeft.

Een vrouw die palliatief verklaard is omdat ze aan darmkanker -met uitzaaiingen- lijdt vertelde dat ze al een klein jaar zetpillen met cannabis-en kokosolie neemt en ze zich voor het eerst in haar leven echt blij voelt, ook al is ze palliatief.

Een man wiens vrouw longkanker heeft vertelde hoe hij zelf op zoek ging naar wiet-olie. Zijn vrouw verdampt de olie nu zodat het rechtstreeks naar haar longen gaat. Ze is sindsdien enkele kilo’s verzwaard omdat ze haar eetlust terug heeft.

Het is opmerkelijk hoe cannabis-olie heel wat mensen helpt het leven beter aan te kunnen. Moest onze regering dit nu ook eens (willen) inzien.

take down
the paywall
steun ons nu!