Wanneer opent het ‘Lumumbamuseum’ in Tervuren?

Wanneer opent het ‘Lumumbamuseum’ in Tervuren?

De opening van het nieuw Belgische ambassadegebouw vandaag, maandag 27 november, in Kinshasa toont dat veel Congolezen de moord op Lumumba nog lang niet zijn vergeten. Op hun protestborden staat: 'Belgique assassin'.

maandag 27 november 2017 14:09
Spread the love

Binnenkort moet het proces beginnen van zijn nabestaanden tegen België, 57 jaar na de vreselijke afslachting in Katanga. Zijn door een Belgische politieman in zuur opgeloste lijk is er niet meer. In 2016 is nog wel een tand, die deze agent Soete had gestolen uit het lijk van de premier, in beslag genomen na aangifte door Ludo De Witte, de schrijver die het Belgische aandeel in de gruwelijke moord op Patrice Lumumba en zijn assistenten uitvoerig heeft gedocumenteerd.

Congo is het rijkste land ter wereld, maar de bevolking is straatarm. De bodemschatten worden ook nu nog geplunderd door mensen die het recht aan hun kant menen te hebben.

‘Lumumbamuseum’, respectvol gebaar van de huidige generatie

Weldra gaat het Afrikamuseum in Tervuren open. Wat zou het een mooi gebaar zijn van de huidige generatie om dit koloniale museum te vernoemen naar de eerste democratisch gekozen staatsman die van de Belgische kolonisator geen enkele ruimte kreeg om zijn land te verenigen. In drie buurlanden en tal van Afrikaanse landen wordt Lumumba openlijk geëerd: met namen van pleinen en straten. Maar de kolonisator zelf heeft nog steeds last van zijn geschiedenis. Zou het Afrikamuseum deze stap durven zetten?

take down
the paywall
steun ons nu!