Negen dagen na opening winteropvang in Brussel: tientallen gezinnen met kinderen nog elke nacht op straat

De jaarlijkse winteropvang in Brussel ging vorige week woensdag 15 november van start. Er werden echter geen plaatsen voor gezinnen met kinderen geopend. Vandaag, negen dagen na de officiële opening, wachten de gezinnen en de organisaties die hen begeleiden nog steeds op duidelijke informatie over wanneer de winteropvang voor gezinnen zal opengaan.

vrijdag 24 november 2017 12:06
Spread the love

Het Platform Kinderen op de vlucht eist dat de verantwoordelijke overheden onmiddellijk deze plaatsen openen, zodat geen enkel kind nog een dag langer op straat moet slapen. Het is onaanvaardbaar dat de bevoegde regionale en federale overheden er niet in slagen om de jaarlijkse winteropvang correct en voldoende te plannen, wat ertoe leidt dat kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen uit de boot vallen.

Afgelopen woensdag opende het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van de winteropvang 300 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en mannen in een gebouw in de Poincarélaan. Er werden die dag echter géén plaatsen geopend voor gezinnen met kinderen. Er is alleen opvang voorzien voor alleenstaande personen, en die opvang is niet aangepast is aan de noden van gezinnen met kinderen. De Samusocial, die de opvang organiseert, heeft dus geen andere keuze dan de gezinnen te weigeren, met als gevolg dat tientallen gezinnen met kinderen zijn verplicht om elke nacht op straat te blijven slapen.

Tot vandaag is niet duidelijk waar en wanneer gezinnen met kinderen terecht kunnen. De federale overheid zou een centrum openen met 300 plaatsen – via het Croix-Rouge de Belgique, in een consortium met het CAW Brussel en Dokters van de Wereld. De Samusocial opent maandag nog een tweede centrum met 300 plaatsen in een gebouw in de Koningsstraat. Er is nog steeds geen bevestiging waar en wanneer gezinnen terecht zullen kunnen.

“Het is onaanvaardbaar dat er elke nacht tientallen gezinnen met kinderen op straat moeten slapen”, zegt Tine Vermeiren van het Platform Kinderen op de vlucht. “De winteropvang wordt jaarlijks georganiseerd. Hoe is het mogelijk dat we tot vandaag geen duidelijkheid hebben over wanneer eindelijk plaatsen voor gezinnen met kinderen zullen geopend worden?”

Het Platform Kinderen op de vlucht vraagt met aandrang dat de bevoegde federale en regionale overheden hun verantwoordelijkheden opnemen en samenwerken voor een kwalitatieve winteropvang die 24h/24h toegankelijk is, opdat geen enkel kind op straat hoeft te slapen. Er moet, zonder verder uitstel, een winteropvang voor gezinnen geopend worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!