Meer dan 1.000 Belgen voeren actie na klimaattop in Bonn
Fotoverslag, Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, België -

Meer dan 1.000 Belgen voeren actie na klimaattop in Bonn

Na het afsluiten van de klimaattop voerden afgelopen weekend meer dan duizend Belgen actie voor een ambitieus Belgisch klimaat- en energieplan. In steden over heel België vonden fietsmanifestaties plaats[1]. Daarnaast waren er nog een tiental andere acties die ingingen op de oproep van meer dan 40 Belgische organisaties en burgerinitiatieven[2] om van 16 tot en met 19 november actie te voeren voor het klimaat onder de slogan #BelgiumActNow.

maandag 20 november 2017 16:46
Spread the loveBrussel. Bron: Climate Express

“De klimaattoppen volgen elkaar op, maar de engagementen van de geïndustrialiseerde landen blijken nog steeds ontoereikend om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te bereiken. We stevenen af op een opwarming van meer dan 3°C, terwijl de afspraak was om ver onder de 2°C te blijven. Het is dringend tijd om de mooie woorden om te zetten in daden. Wij willen een beleid dat elke maatregel toetst aan de beloftes die in Parijs werden uitgesproken. Het wordt dringend tijd dat er beleid tot stand komt dat voor alle aspecten van onze Belgische samenleving rekening houdt met de beloftes die in Parijs uitgesproken werden”, vertelt Mathias Balcaen, woordvoerder van het #BelgiumActNow platform.

België is al jaren een slechte leerling in de klimaatklas. Onze ministers arriveerden met schaamrood op de wangen op de klimaattop in Parijs, omdat er al sinds 2013 geen nationaal klimaatakkoord meer is. Ze kregen daarvoor de bedenkelijke eer van de “fossiel van de dag”-award. Twee jaar later is er weinig veranderd. België heeft nog steeds geen nationaal klimaatplan en sinds 2014 stijgt de uitstoot van broeikasgassen zelfs in ons land. Terwijl bepaalde ministers zich in de media op de borst kloppen voor het geleverde werk, is België volledig uit koers voor het behalen van de Europees vastgelegde 2020-doelstellingen.

“De klimaattop in Bonn werd afgesloten op 18 november en ons land eindigt weer helemaal achteraan in het rijtje op vlak van de strijd tegen de klimaatopwarming. Met #BelgiumActNow eisen we dat, aan de vooravond van de verkiezingen in 2018 en 2019, klimaatrechtvaardigheid centraal op de politieke agenda komt te staan, zowel lokaal, regionaal, federaal als Europees,” aldus Balcaen. De fietsbetogingen in Brussel en Namen deden daarom de Brusselse, Waalse en Vlaamse parlementen, alsook het kabinet van minister Marghem aan, waar ze telkens hun eisen voor een rechtvaardig klimaatbeleid achterlieten.[4]

 

[1] Er waren 500 deelnemers in Brussel, 80 in Antwerpen, 140 in Aalst, 250 in Gent, 40 in Leuven en 80 in Namen

[2] #BelgiumActNow is een initiatief van verschillende organisaties, waaronder: Climate Express, Liga voor de Mensenrechten, Greenpeace, Quinoa, Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid, Rencontre des continents, FIAN, IEW, Associations 21, Fugea, Cociter, 350 Belgium, Oxfam, Le Réseau des GASAP, FUCID, ADG, Gracq, Réseau ADES, Courant d’air, CADTM, Ferréole, MAP, écolo J, Empreintes asbl, SOS Faim, Financité, Comac, FEF, Les Bloemekets, Les colobris de l’environnement, Hart boven Hard, Climaxi.be, PTB, PVDA, Entraide et fraternité, LEF-FGE, DBA, 113eweging, Fin du nucléaire, Groen, MOC, etc.  

[3] Een overzicht van alle acties is hier terug te vinden: http://climate-express.be/act-now-acties/

[4] De eisen zijn hier terug te vinden: http://climate-express.be/eisen/

take down
the paywall
steun ons nu!