1 op 10 kinderen wereldwijd krijgt geen onvoorwaardelijke zorg en liefde
Video, Nieuws, Wereld, Samenleving - SOS Kinderdorpen

1 op 10 kinderen wereldwijd krijgt geen onvoorwaardelijke zorg en liefde

1 op de 10 kinderen in de wereld krijgt geen onvoorwaardelijke zorg en liefde. En dat heeft een grote impact op de toekomst. Daarvoor waarschuwt SOS Kinderdorpen die vandaag, op Internationale Dag van de Rechten van het Kind, een internationale campagne lanceert om het belang van onvoorwaardelijke zorg te onderstrepen voor alle kinderen.

maandag 20 november 2017 12:22
Spread the love

SOS Kinderdorpen, de internationale ngo die zich inzet voor kinderen zonder ouderlijke zorg en kinderen uit ‘risicovolle’ gezinnen, heeft berekend dat vandaag 220 miljoen kinderen wereldwijd, of 1 op 10, opgroeien in kwetsbare familiale omstandigheden. Daarbij gaat het over kinderen die om verschillende redenen niet bij hun ouders opgroeien of over kinderen waarvan de ouders niet tegemoetkomen aan de fundamentele fysieke en emotionele noden van hun kind. In België is dit het geval bij 1 kind op 25.

Om duidelijk te maken dat geen enkel kind alleen zou mogen opgroeien – feitelijk of figuurlijk – lanceert SOS Kinderdorpen een nieuwe internationale campagne: No Child Should Grow Up Alone. De ngo ondersteunt haar prangende boodschap met een ontroerend filmpje van gezinstaferelen overal ter wereld, waarin ze aan een aantal kinderen de vraag stelt: ‘Toon ons hoeveel je mama of papa om je geeft?’ De jammere conclusie is dat 1 op 10 kinderen niets kan tonen.

‘Care Effect’: elke geïnvesteerde euro levert maatschappij 4 tot 9 euro op

Het maatschappelijke doel van de campagne is niet te verwaarlozen. Uit een nieuw rapport van SOS Kinderdorpen, getiteld Het Care Effect, blijkt dat kinderen die niet de onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben in hun vroegste levensjaren, minder goed presteren op school, concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen. Dat heeft een negatieve impact op hun toekomst.

“Kinderen die geen warme basis krijgen, worstelen ook in hun latere leven om hun potentieel te bereiken. Ze zijn vaker werkloos, lijden vaker aan verslavingen en depressies en verzeilen sneller in de criminaliteit. Dat brengt grotere kosten voor de samenleving met zich mee. Maar het omgekeerde blijkt ook waar: geef kinderen uit kwetsbare gezinssituaties zo vroeg mogelijk liefdevolle ondersteuning en zorg, en ze zullen zich beter ontplooien als volwassene en meer bijdragen aan de maatschappij.” – Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen

Verschillende studies aan de universiteit van Harvard, treden deze stelling bij: elke euro die je investeert in de ontwikkeling en zorg van een kwetsbaar kind, zal de samenleving 4 tot 9 euro opleveren in de toekomst.

SOS Kinderdorpen wil overheden, bedrijven, ouders, scholen … wijzen op het grote belang van ‘Het Care Effect’.

“We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen een liefdevolle thuis krijgen, zodat zij later kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen die onze samenleving ondersteunen. En zodat het niet andersom hoeft te zijn.”
– Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!