Laat vaders vaderen

Laat vaders vaderen

donderdag 16 november 2017 11:38
Spread the love

#WijVragen20Dagen geboorteverlof voor papa’s en meemoeders.
Doe nu zondag mee met onze actie!

De geboorte van een kind is een zeer ingrijpende gebeurtenis binnen een gezin, zowel op fysiek en mentaal als emotioneel vlak. En dit niet alleen voor de pas bevallen mama, ook voor de jonge papa of meeouder en de andere kinderen betekent het vreugde, geluk én een nieuwe rangorde in huis.

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, de aanpassingsperiode kondigt zich zonder pardon aan de dag dat de nieuwe baby geboren wordt. Plots ligt daar een wezentje dag en nacht afhankelijk te zijn van zijn ouders. Net wanneer je rustig neerzit om een hapje te eten, zet het kleine mensje z’n keel open omdat het honger heeft, krampjes moet doorstaan of aan een verse luier toe is. Net wanneer je denkt eindelijk een dutje te kunnen doen, begint er in huis een sirene te loeien. Maar evengoed geniet je ervan je baby te voeden, een badje te geven, te knuffelen of mee naar buiten te nemen. Ondertussen moet de gezinswinkel wel blijven draaien: boodschappen doen, eten maken, wassen en plassen enz. Als jonge ouder word je een beetje geleefd die eerste weken.

De kersverse mama heeft normaal gezien al tijdens haar zwangerschap de tijd gehad om een band te kunnen smeden met de baby. De nieuwe papa/meemoeder heeft een ruime achterstand in te halen. Hij/zij heeft evenveel recht op voldoende tijd om er een band mee op te bouwen. De eerste maanden van een mensenleven zijn immers o zo belangrijk voor een goede hechting. De fundamenten voor het latere leven worden hier gelegd.

Binnen de vier maand na de geboorte kun je als partner (werknemer) hoogstens 10 dagen geboorteverlof krijgen. Het Europees gemiddelde bedraagt 12,5 dagen. We kunnen dus zeker beter! Daarom vraagt de Vrouwenraad, samen met de Gezinsbond en Hart boven Hard (met de steun van ACV gender), om het geboorteverlof voor de partner uit te breiden van 10 naar 20 dagen, en dit zonder inkomensverlies, ook voor zelfstandigen. De partner krijgt zo de kans om het nieuwe gezinslid te verwelkomen, maar ook om de mama bij te staan in alles wat er die eerste weken en maanden bij komt kijken. Dit kan alleen maar goed zijn voor de ontwikkeling van de baby, voor het genderevenwicht en voor een haalbare combinatie van job en gezin.
Vind je ook dat een uitbreiding van het geboorteverlof voor papa’s en meemoeders hoog op de agenda moet komen? Stap dan zondag a.s. 19 november, Internationale Mannendag, mee op met de Vrouwenraad en Hart boven Hard. Ook grootouders zijn welkom! En natuurlijk baby’s in kinderwagens of draagzakken en kleine kinderen in buggy’s!

Afspraak om 15u00 aan het Centraal Station in Brussel voor een gezamenlijke optocht van ongeveer een half uurtje. Er zal muziek zijn, hapjes, straatkrijttekeningen enz. Zo geven we een sterk signaal aan de ministers De Block en Peeters, respectievelijk bevoegd voor sociale zaken en werk.
Lukt het je niet om erbij te zijn? Steun dan onze eis door onze petitie ‘#WijVragen20Dagen’ te tekenen.

Magda De Meyer, voorzitter Vrouwenraad

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!