Bron: Flickr
Opinie, Nieuws, Wereld, Economie -

Oxfam: Paradise Papers toont gebrek aan concrete maatregelen

Vandaag bracht het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ), een nieuw grootschalig belastingschandaal naar buiten. De Paradise Papers maken opnieuw duidelijk hoe multinationals en individuen belastingen ontwijken via belastingparadijzen. Meer dan 100 multinationals zijn betrokken in het schandaal, waaronder Glencore, een mijnbedrijf met activiteiten in Congo.

maandag 6 november 2017 14:41
Spread the love

Na LuxLeaks en de Panama Papers betekenen de Paradise Papers het zoveelste belastingschandaal op korte tijd. 

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker bij Oxfam, zegt: “Het nieuwe schandaal toont aan dat het sterke discours van politici na eerdere schandalen zich onvoldoende vertaald heeft naar concrete maatregelen tegen belastingontwijking. Onder druk van multinationals en superrijken blijven politici aarzelen om sterke maatregelen in te voeren. Gewone burgers en kleine ondernemingen betalen daarvoor de prijs.” 

“Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks naar schatting 100 miljard dollar omdat multinationals belastingen ontwijken via belastingparadijzen. Een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, is voldoende om gezondheidszorg te financieren die het leven van acht miljoen vrouwen en kinderen zou kunnen redden.”

Oxfam roept overheden over de hele wereld, waaronder België, op om eindelijk krachtdadig op te treden tegen belastingontwijking. In het bijzonder roept Oxfam minister Van Overtveldt op om de keuze voor zwakke maatregelen tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen (CFC-regels) te herzien. Daarnaast pleit Oxfam voor publieke transparantie en een ambitieuze zwarte lijst van belastingparadijzen op Europees niveau. 

Vanmeerhaeghe: “Het nieuwe schandaal toont opnieuw dat ambitieuze maatregelen tegen belastingparadijzen noodzakelijk zijn. In die context is het onaanvaardbaar dat minister Van Overtveldt vorige week aankondigde om geen sterke maatregelen te nemen tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen, maar om te kiezen voor een zwakke variant. Oxfam roept de regering op om die beslissing, in het licht van dit nieuwe schandaal, te herzien.” 

“Als overheden het vertrouwen van burgers in belastingsystemen willen herstellen, moeten ze krachtige maatregelen nemen tegen belastingontwijking. Het wordt tijd dat politici het belang van burgers laten primeren boven dat van multinationals.”

take down
the paywall
steun ons nu!