Bron: Flickr
Nieuws, Wereld, Politiek, België, Lokaal - Dokters van de Wereld

Transitmigranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalisering van hulp en geweld tegen vluchtelingen”

De expo 'Gestrand in Zeebrugge' in de Sint-Donaaskerk opent op 3 november 2017. De foto's tonen een blik achter de schermen van het vrijwilligerswerk en de verborgen wereld van de transitmigranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitaire hulp ter plekke niet leidt tot een 'aanzuigeffect'. Problematischer is de toenemende polarisatie en de getuigenissen van patiënten en vrijwilligers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.

vrijdag 3 november 2017 11:59
Spread the love

“Al twee jaar noteren we getuigenissen van geweld van onze patiënten en de vrijwilligers”,vertelt Nel Vandevannet, Directeur Belgische projecten. “In september nog werd de korpschef van Brugge door de lokale vrijwilligers aangeschreven over een incident waarbij een jongen uit Soedan een beenbreuk opliep nadat hij door de politie werd geslagen met een matrak. Jammer genoeg vonden er afgelopen twee jaar gelijkaardige incidenten plaats.” 

Die verhalen gaan van het breken van gsm’s of inbeslagname van slaapzakken tot verwondingen na geweld door de politie of  zinloos geweld waarbij men tijdens controles jongens hardhandig op de grond duwt en in bedwang houdt door bottines op het hoofd te zetten en hardhandig op de kuiten te staan. “Intussen uiten ook steeds meer dorpsbewoners van Zeebrugge hun verontwaardiging over deze manier van werken in hun gemeente.” 

Het ziet er inderdaad naar uit dat sinds opgeroepen werd om de ‘vluchtelingen niet te voederen’,  de sfeer in Zeebrugge de afgelopen 2 jaar verder is gepolariseerd: “Aan de ene kant een harde kern vrijwilligers die elke dag structureel hulp verleent, aan de andere kant een harde kern bij de politie die structureel de hulpverlening belemmert en op vlak van geweld soms het boekje te buiten gaat. En daartussenin de gewone bevolking die moet toekijken.” 

Kat- en muisspel

Dokters van de Wereld doet daarom een oproep bij de burgemeester van Brugge: “We zitten verzand in een zinloos kat-en muisspel waarbij de politie bijvoorbeeld slaapzakken afneemt die een paar dagen ervoor door de vrijwilligers werden uitgedeeld. Of bijvoorbeeld langskomt met combi’s telkens op het moment dat er voedselbedeling is in de kerk.”

“Het is hoogtijd om als volwassenen aan tafel te zitten.”  Vervolgt Vandevannet: “Twee jaar na datum blijkt dat een minimum aan hulp niet leidt tot het fameuze ‘aanzuigeffect’. Aan de andere kant kan de houding bij bepaalde politie-eenheden niet langer door de beugel. Onze pogingen om in gesprek te gaan met de lokale autoriteiten brachten tot nu toe geen resultaat op. We hopen dat daar nu verandering in komt en we met alle partijen in dialoog kunnen gaan over wat speelt in Zeebrugge.”

Zorgantenne

Dokters van de Wereld opende begin 2016 een zorgantenne, gehuisvest in de pastorie van Zeebrugge. Sindsdien wordt in principe wekelijks een consult georganiseerd, afhankelijk van de populatie. “Uit de cijfers van 2016 en 2017 blijkt dat de meerderheid van de patiënten afkomstig is uit Soedan. De meest voorkomende medische klachten betreffen aandoeningen aan de huid en luchtwegen, tandproblemen en trauma’s. Gemiddeld worden per consult 5 à 10 patiënten verzorgd”, vertelt Pierre Cybulski, vrijwillig arts voor Dokters van de Wereld in Zeebrugge. Daarnaast wordt juridische en voedselhulp verleend door de pastorie zelf, lokale burgers, Caritas en Orbit vzw.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!