Wetenschapper kan zelf medicijnen ontwikkelen met open data

Op basis van omvangrijke databases met biomedische gegevens die op internet vrij beschikbaar zijn, kunnen wetenschappers wereldwijd zelf medicijnen maken en diagnostiek ontwikkelen.

dinsdag 31 oktober 2017 14:57
Spread the love

“Open data, vooral biomedische open data, zijn momenteel de belangrijkste export van de westerse wereld”, zei Atul Butte, directeur van het Institute for Computational Health Sciences van de Universiteit van Californië (San Francisco) eerder deze week tijdens de World Conference for Science Journalists in San Francisco.

Aan onderzoek dat met belastinggeld wordt gefinancierd, wordt vaak de eis gesteld dat de onderzoeksresultaten vrij toegankelijk zijn voor iedereen, een trend die ook wel open data wordt genoemd. Dat betekent dat er grote hoeveelheden onderzoeksgegevens online beschikbaar zijn in digitale archieven zoals de National Institutes of Health in de VS en het Europese Bioinformatics Institute.

Darmkanker

“Mijn boodschap aan onderzoekers, vooral aan kinderen op de middelbare school wereldwijd, is om zich te verdiepen in computerwetenschap en te leren wat data en statistieken zijn. Daarna kun je kijken welke behoeften er ter plaatse zijn, in je eigen land, en uitzoeken of die datasets kunnen helpen bij het creëren van een vorm van diagnostiek of therapie”, zegt Butte.

Hij noemt gegevens over darmkanker die online vrij gedeeld worden, als voorbeeld. Dergelijke data kunnen onderzoekers en farmaceutische bedrijven helpen om met betere behandelingen te komen.

Het opbouwen van archieven met open data wordt gesteund door organisaties zoals de Bill and Melinda Gates Foundation en de Gordon and Betty Moore Foundation, die ook vaak de eis stellen dat data uit onderzoeken die zij financieren, beschikbaar worden gesteld aan iedereen.

Ontwikkelingslanden

Open data is de meest recente stap in de trend van open access, waarbij wetenschappelijke tijdschriften steeds meer mensen vrij toegang geven tot onderzoeksgegevens. “De volgende grote stap vereist dat onderzoeksdata direct openbaar gemaakt worden”, zegt Dave Knutson, woordvoerder van de Public Library of Science, beter bekend als PLOS.

Om het onderzoek te kunnen reproduceren en duidelijk te krijgen hoe het onderzoek is uitgevoerd, moeten alle data kunnen worden opgevraagd.

“De aard van internet geeft iedereen met internettoegang de mogelijkheid wetenschappelijke publicaties en datasets te bekijken. We zien vaak dat in lage- en middeninkomenlanden geen geld is voor duizenden abonnementen op duizenden wetenschappelijke tijdschriften”, legt Knutson uit.

Bron: SciDev.net

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!