Vrouwen onderweg

Vrouwen onderweg

maandag 30 oktober 2017 11:13
Spread the love

Beeld: 11.11.11

Wereldwijd zijn er ongeveer 244 miljoen mensen ‘en route’. Ze zijn onderweg naar of wonen in een ander land dan hun geboorteland. Ongeveer de helft van alle migranten is vrouw. Toch is migratie geen genderneutraal fenomeen.

Ongelijke rechten kunnen een motivatie zijn om te vertrekken. Vanuit een ondergeschikte positie in hun gezin, familie en de maatschappij, verlangen ze naar meer autonomie en zelfrealisatie. Wanneer vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld, zoals vaak in conflictgebieden, is vluchten de enige optie. Ook gedwongen huwelijken en genitale verminking drijven veel meisjes en vrouwen op de vlucht.

De wereldwijde vervrouwelijking van armoede is een feit”

Er is een sterk verband tussen genderongelijkheid en economische ongelijkheid. Meer vrouwen zijn werkloos of werken deeltijds. Ze verdienen doorgaans een lager loon voor hetzelfde werk en ze zijn oververtegenwoordigd in onderbetaalde, onzekere jobs. De wereldwijde vervrouwelijking van armoede is een feit. Veel vrouwen nemen daarom het heft in eigen handen en gaan elders op zoek naar een bron van inkomsten voor hun gezin.

Onderweg

Onderweg, maar ook op de bestemming, worden mannelijke en vrouwelijke migranten aan verschillende soorten risico’s blootgesteld. Seksueel geweld is het belangrijkste risico voor vrouwen en meisjes die via “illegale” routes reizen, zeker voor zij die alleen reizen.

Daarnaast hebben vrouwelijke migranten specifieke noden. Een gebrek aan anticonceptiemiddelen en toegang tot gezondheidszorg zoals gynaecologie en seksuele gezondheidsdiensten, zorgt ervoor dat vrouwen meer risico lopen op ongewenste zwangerschappen, onveilige bevalling en het oplopen van soa’s, waaronder hiv/aids. Alle vrouwen en meisjes hebben bovendien eigen hygiënische noden, denk maar aan maandverband.

Zowel in herkomst-, transit- als bestemmingslanden moet met die aspecten rekening gehouden worden bij het uittekenen van een migratiebeleid.

Kansen

Maar het verhaal van vrouwelijke migranten is uiteraard niet alleen een verhaal van gevaren en problemen. Migratie biedt kansen, die vele miljoenen vrouwen grijpen. Ze gaan ‘en route’ om te kunnen leren, werken en om te participeren in de samenleving.

Bronnen: RoSa vzw, 11.11.11, EPRS

Veel organisaties waarmee FOS samenwerkt, komen dagelijks in contact met (arbeids)migranten. Wereldwijd verplaatsen mensen zich, al dan niet tijdelijk, op zoek naar waardig werk. Door hun onzekere situatie, wordt dat recht hen te vaak ontzegd. Vanuit die ervaring met migratie en als reactie op Belgische actualiteit, voert FOS dit najaar samen met 11.11.11 campagne voor een eerlijk migratiebeleid

Dit artikel verscheen eerder in Vizine, het magazine van VIVA-SVV.

Auteur: Liesbet Vangeel

take down
the paywall
steun ons nu!