Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Samenleving -

Burgerrechtenorganisatie klaagt racisme American Airlines aan

De grootste Amerikaanse zwarte burgerrechtenorganisatie heeft een negatief reisadvies gegeven voor reizen met vliegtuigmaatschappij American Airlines. De reden: racistische incidenten tegenover Afro-Amerikaanse passagiers.

donderdag 26 oktober 2017 16:36
Spread the love

De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een gezaghebbende zwarte burgerrechtenorganisatie, heeft het negatieve reisadvies eergisteren gegeven op basis van vier recente racistische incidenten. Volgens de NAACP suggereren de incidenten “een bedrijfscultuur met raciale ongevoeligheid en mogelijke raciale vooroordelen”.

Geen normaal gedrag

“De NAACP ziet al verschillende maanden een patroon van verontrustende incidenten die worden gerapporteerd door Afro-Amerikaanse reizigers in het bijzonder op vluchten van American Airlines. In het licht hiervan wensen wij reizigers te waarschuwen – in het bijzonder Afro-Amerikaanse passagiers- dat vliegen met American Airlines hen mogelijk kan confronteren met respectloze, discriminerende of onveilige omstandigheden”, stelt de NAACP scherp.  

“Alle reizigers hebben recht op een veilige reis zonder angst of uitingen van geweld”, zegt Derrick Johnson, de voorzitter van de NAACP. “De lange lijst aan incidenten suggereert racistische vooroordelen en gedrag dat niet als normaal mag worden beschouwd.”

29 klachten

Volgens het Amerikaanse ministerie van Transport zijn er in de afgelopen twintig maanden 29 klachten ingediend over rassendiscriminatie bij American Airlines. Het aantal klachten is aanzienlijk groter dan bij andere Amerikaanse maatschappijen zoals United (17), Delta en Southwest (elk 9).

American Airlines vervoert dagelijks een half miljoen passagiers. De maatschappij heeft ondertussen vertegenwoordigers van de NAACP uitgenodigd voor een ontmoeting. In een reactie op het negatieve advies laat topman Doug Parker weten dat de luchtvaartmaatschappij geen enkele vorm van discriminatie accepteert.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!