Sarah Van Liefferinge
FairFin

Sarah Van Liefferinge: “Coöperaties zijn de toekomst”

Naar aanleiding van de Move Your Money Week (www.moveyourmoney.be) stelde FairFin 5 vragen over geld aan een EBBV, Een Beetje Bekende Vlaming. Sarah Van Liefferinge (35) werkt als leerkracht. Ze is groot voorstander van het basisinkomen en een economie gebaseerd op de commons.

woensdag 25 oktober 2017 17:10
Spread the love

1) Ben je veel ‘bezig’ met geld?

Het meest vervelende aan geld is dat je wel verplicht bent om er mee bezig te zijn, want het betaalt je leven (of net niet). Heel wat mensen kampen met geldzorgen, en dat zet een rem op de maatschappij. Persoonlijk geloof ik dat er genoeg welvaart is om iedereen een menswaardig leven te laten leiden, en iedereen elke maand voldoende geld te geven om in de basisbehoeftes te kunnen voorzien. Dat is trouwens een mensenrecht.

Ik heb veel bewondering voor mensen die leven zonder geld, maar ook voor mensen die slim met geld weten om te gaan en het gebruiken om coöperaties of ondernemingen met sociaal-ecologische doelen op te starten en draaiende te houden.

Ik ben zelf niet zo veel bezig met geld, of dat probeer ik toch, maar moet natuurlijk wel rekenen dat er genoeg binnenkomt voor wat er buitengaat: simpele huishoudkunde. Ik heb een deeltijds vast loon in het onderwijs en ik leef daarnaar.

2) Op welke manier heeft u uw bankkeuze gemaakt, en staat u daar soms bij stil?

Vroeger zat ik bij Fortis, maar ergens na de bankencrisis van 2008 ben ik overgestapt naar Argenta, dat beter scoort qua ethisch en ecologisch beleggen en qua transparantie. Toen Fortis gered moest worden met overheidsgeld en opgekocht werd door BNP Paribas was de maat echt vol.

Op de site van Fairfin heb ik informatie gezocht over de verschillende banken, en die gevonden in hun bankwijzer. Als Triodos een zichtrekening met bankkaart zou hebben, dan was ik naar hen overgestapt, maar dat is voorlopig nog niet het geval. Jammer. Ik heb getwijfeld tussen Argenta en VDK, die beiden redelijk scoren, en voor Argenta gekozen omwille van praktische voordelen, zoals het aantal kantoren. Voor verschillende projecten/vzw’s waar ik aan meewerkte, kozen we wel specifiek voor Triodos als bankpartner.

3) Heb je beleggingen bij een bank en zo ja, heb je dan zicht op waarin jouw bank dat geld belegt?

Beleggingen, haha, nee.

4) Zou je van bank veranderen als je wist dat jouw bank belegt in fossiele brandstoffen en/of wapens?

Ik ben overgestapt van Fortis naar Argenta omdat die ‘minder’ fout beleggen, maar ik weet dat ook Argenta investeert in fossiele brandstoffen. Hemeltergend natuurlijk… Hun policy qua investeringen in wapens is wel ok. Maar van zodra Triodos een zichtrekening met kaart heeft, stap ik naar hen over.

5) Weet je wat een duurzame coöperatie is en zou je bereid zijn te investeren in zo’n coöperatie?

Ja, ik geloof in coöperatieven als organisatie- en beheersvorm met een toekomst, o.a. omdat dividenden voor aandeelhouders begrensd zijn (op 6%) en omdat de winst geïnvesteerd wordt in het eigen bedrijf en in sociaal-ecologische projecten. Coöperatieves zijn het terrein van de commons/gemeenschapsgoederen en bieden een mooi alternatief voor de markt en de staat.

Ik overweeg om coöperant te worden van Partago, een cbva die elektrisch autodelen in Gent mogelijk maakt, maar voorlopig heb ik nog geen auto nodig.

In mijn omgeving is er sprake van een coöperatieve rond maaltijden met producten van lokale en biologische stadslandbouw, als die opgericht wordt doe ik zeker mee.

En op termijn zou ik misschien wel willen meebouwen aan een wooncoöperatieve, maar dat is een heel recent en nog erg vaag idee.


“Sarah Van Liefferinge (35) werkt als leerkracht. Ze is groot voorstander van het basisinkomen en een economie gebaseerd op de commons. In haar vrije tijd zoekt ze naar manieren om bottom-up een model van burgerpolitiek uit te bouwen, als alternatief voor de partij- en beroepspolitiek.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!