Medewerkers van de WHO verbranden kleding en beddegoed van de twee besmette personen in Oeganda (WHO)

Oeganda vreest uitbraak dodelijk marburgvirus

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO stuurt hulp naar Oeganda omdat gevreesd wordt voor een uitbraak van het marburgvirus, dat aan het ebolavirus verwant is. In het oosten van Oeganda tegen de grens met Kenia, is een vrouw overleden nadat ze haar broer had verzorgd die aan dezelfde symptomen stierf.

dinsdag 24 oktober 2017 14:46
Spread the love

Het overlijden van de vrouw werd op 19 oktober 2017 bekend gemaakt door de Oegandese minister van Volksgezondheid. In het lichaam van de vrouw werd het marburgvirus aangetroffen, een aan ebola verwant virus. De broer van het slachtoffer overleed eind september en vertoonde dezelfde symptomen: hoge koorts, bloedingen en uiteindelijk falen van alle vitale organen.Deze man was jager die vaak naar dieren zocht in de buurt van grotten waar vleermuizen verblijven. Deze beestjes kunnen het dodelijke marburgvirus overdragen.

De WHO is op zijn hoede voor een mogelijke bredere besmetting omdat honderden mensen de traditionele begrafenis van de jager hadden bijgewoond en heeft daarom een team voor snelle respons ter plekke gestuurd om de lokale autoriteiten te helpen bij het onderzoek van de personen die in contact kwamen met de slachtoffers.

Marburg is een zeldzaam virus met een hoog sterftecijfer. Het is verwant aan ebola, het virus dat tussen 2014 en 2016 meer dan 10.000 slachtoffers maakte in West-Afrika. Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd bij personen in de Duitse stad Marburg in de jaren 1960.

Die personen waren besmet bij contact met weefsels van givetapen uit het gebied rond het Victoriameer, die in de laboratoria van Hoechst werden onderzocht. In Oeganda werd het virus ook al aangetroffen in 2004, 2005, 2008, 2012 en 2014. De overlevingskans varieert tussen 0 en 70 procent, naargelang de snelheid van juiste diagnose en behandeling.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!