(Etienne Rastoul/WikiMedia Commons)

600 miljoen Afrikanen in 2030 nog steeds zonder stroom

Wereldwijd daalt het aantal mensen dat het zonder stroom moet stellen. Toch zullen in 2030 nog altijd 600 miljoen Afrikanen geen toegang hebben tot elektriciteit.

dinsdag 24 oktober 2017 15:05
Spread the love

Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot elektriciteit, daalde wereldwijd van 1,6 miljard in 2000 naar 1,1 miljard in 2016, volgens de analyse van het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarraport Energy Access Outlook 2017.

“Ontwikkelingslanden in Azië boeken aanzienlijke vooruitgang”, stelt het IEA vast. “Veel landen in deze regio zijn goed op weg om tegen 2030 universele energietoegang voor iedereen te realiseren. India zit op koers om die doelstelling al vroeg in de jaren 2020 te halen.” Het IEA analyseerde de elektriciteitssituatie in 140 landen. Het is voor het eerst dat dit zo gedetailleerd bestudeerd werd.

India levert de laatste jaren enorme inspanningen. Het IEA noemt het “een van de grootste succesverhalen ooit op het vlak van elektrificatie”. Dat het aantal mensen zonder elektriciteit wereldwijd daalde met een half miljard, was voor het grootste deel de verdienste van India.

Het zuidelijk deel van Afrika blijft echter achter op deze evolutie, waarschuwt het IEA. “Ondanks vooruitgang zullen in heel de wereld 674 miljoen mensen in 2030 nog steeds geen toegang tot elektriciteit hebben. 90 procent van hen woont in Afrika ten zuiden van de Sahara.” Volgens de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) die de VN in 2015 vastlegden, moet iedereen tegen 2030 toegang hebben tot elektriciteit. Een belangrijk deel van Afrika dreigt doelstelling SDG 7 echter niet te halen (Zie Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de VN?).

IEA Report: Energy Access Outlook 2017

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!