Eva Peeters
Interview - FairFin

Move your Money: “We hebben te weinig inspraak in het financieel systeem”

Naar aanleiding van de Move Your Money Week (www.moveyourmoney.be) stelde FairFin 5 vragen over geld aan een EBBV, Een Beetje Bekende Vlaming. Eva Peeters werkt voor Greentrack Gent en is mede-auteur van het boek 'Groeten uit Transitië'.

maandag 23 oktober 2017 14:20
Spread the love

1) Ben je veel ‘bezig’ met geld?

Ik ben veel te veel met geld bezig naar mijn zin; en tegelijkertijd probeer ik mij er zo los mogelijk van te maken. Onze maatschappij is geobsedeerd door geld, vind ik. Het is een maatstaf waar zoveel zaken aan afgemeten worden. Het bepaalt je status en aanzien, je gevoel van vrijheid (‘dat kan ik mij niet veroorloven’), gelijkheid en gelijke toegang (‘wij kunnen dat niet betalen en kunnen niet deelnemen’), het bepaalt je werkkeuze (in eerste instantie kiezen vele mensen voor financiële zekerheid en niet voor dat wat ze echt willen doen). Het merendeel van onze tijd zijn we bezig met of staat in functie van geld verdienen. En eens je geld hebt, wordt een groot stuk van je doen en laten bepaald door de angst om het weer te verliezen.

Ik ben dus – net zoals vele anderen – veel bezig met geld, ja. Ik voel mij afhankelijk van een systeem waar je geen inspraak in hebt, dat zich over je leven uitrolt. En waarmee je dan zelf ongewild nog eens bijdraagt aan de ongelijkheid, corruptie en armoede in de wereld. Ik probeer mij wel – als een complete leek – in bochten te wringen om toch nog zoveel mogelijk vrijheid te voelen, en ethische keuzes te maken waar mogelijk, maar dat kost energie en tijd.

2) Op welke manier heeft u uw bankkeuze gemaakt, en staat u daar soms bij stil?

Ik droeg mijn bank nog mee vanuit mijn jeugd en studiejaren. Maar vrij snel daarna waren er al berichten over Belgische banken en wapenhandel. Vrij intuïtief hebben mijn partner en ik dan beslist om onze bankrekening over te zetten naar een bank waarvan we toen hoorden dat ze ethischer werkte (VDK). We hebben daar niet veel informatie rond gezocht; wel met die nieuwe bank gesproken, niet meer geluisterd naar de argumenten van de vorige bank en zijn dan gewoon geswitcht. Helaas wel alleen voor bankrekeningen; de verzekeringen beseften we later zaten nog steeds bij de oude bank.

3) Heb je beleggingen bij een bank en zo ja, heb je dan zicht op waarin jouw bank dat geld belegt?

Ik heb geen beleggingen, tenzij aandelen bij de Landgenoten en een aandeel bij Ecopower ook als een belegging telt ;). Ik heb te weinig geld en interesse in financiën om daarmee bezig te zijn. Maar gesteld dat ik beleggingen zou hebben, dan zou ik absoluut verwachten van mijn bank dat ze mij kunnen uitleggen waarin zij mijn geld beleggen. Ik zou eigenlijk liefst dan mijn eigen beleggingen zelf kiezen in overleg met de bank. 😉

 4) Zou je van bank veranderen als je wist dat jouw bank belegt in fossiele brandstoffen en/of wapens?

Ja, dus. Maar het is wel belangrijk dat er een alternatief is waar je gerust van kan zijn. Ik zou niet overschakelen als het van de regen naar de drup was. Onze verzekeringen zitten nog steeds op een plek waar ik ze liever niet zie zitten, maar naar mijn weten is er nog geen enkele verzekeraar die helemaal ethisch belegt. Of ik heb de informatie nog niet gevonden.

 5) Weet je wat een duurzame coöperatie is en zou je bereid zijn te investeren in zo’n coöperatie?

Zie De Landgenoten en Ecopower: ja!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!