Bron: Platform 'Belfius is van ons'
Nieuws, Economie, Politiek, België - FairFin

Petitie: Halt aan privatisering Belfius Bank

Zeventien organisaties, van ngo's tot vakbonden tot verenigingen, ondersteunen gezamenlijk het platform 'Belfius is van ons'. Dit platform wil de maatschappelijke waarde van de Belfius Bank verankeren in een zinvolle bank met controle vanuit de samenleving. Een bank die anders is dan de andere: met een duidelijke maatschappelijke doelstelling en die verantwoording aflegt aan stakeholders (klanten, personeel, Belgische burgers) in plaats van aan shareholders alleen. Daarom heeft het platform een petitie gestart tégen privatisering van de bank.

vrijdag 20 oktober 2017 15:12
Spread the love

Platform ‘Belfius is van ons’ heeft vernomen dat de federale regering vier van de grootste zakenbanken ter wereld aanstelde om de verkoop te begeleiden van een eerste schijf van ongeveer 30 procent van Belfius Bank. Deze zakenbanken worden ingeschakeld voor hun capaciteit om “de opportuniteit Belfius” te verkopen aan potentiële kopers: investeringsmaatschappijen, hedge funds, en andere internationale beleggers, op zoek naar rentabiliteit, daar waar deze maar te vinden is.

“Wij zijn ver afgedwaald van de verhalen over lokale verankering die de regering ons tot een aantal maanden terug nog vertelde”, stelt het platform. “De intentie is van meet af aan dezelfde gebleven: van de aankoop en vervolgens verkoop een puur financiële verrichting maken. Het is in die bewoordingen dat men ons deze verrichting wil doen slikken, en liefst zonder de mening te vragen van de bevolking of haar vertegenwoordigers. Inderdaad, de privatisering van de bank is nooit voorwerp van debat geweest, terwijl deze beslissing een enorme impact dreigt te hebben op de Belgische economie en maatschappij.”

Het platform ‘Belfius is van ons‘ lanceert een petitie en roept iedereen op, klant of geen klant bij Belfius, om de tekst te ondertekenen en te verspreiden opdat Belfius niet in privéhanden zou overgaan en zou kunnen uitgroeien tot een alternatief voor de dominante banken. Deze petitie zal vervolgens overgemaakt worden aan de parlementsleden aan wie we vragen om dringend op te treden.

Meer informatie.

take down
the paywall
steun ons nu!