Foto: US Department of Agriculture/Peggy Greb/ Public Domain
Nieuws, Wereld, Milieu -

Vegetarisch eten vermindert gevaarlijke resistentie tegen antibiotica

Volgens een internationale studie naar het gebruik van antibiotica in de veeteelt vermindert een beperking van de vleesconsumptie tot minder dan 40 gram per dag de resistentie tegen antibiotica. Personen met een hoge resistentie tegen antibiotica lopen bij bacteriële besmettingen zware risico's omdat gepaste antibiotica bij hen niet meer of onvoldoende werken.

dinsdag 17 oktober 2017 15:58
Spread the love

Het verminderen van de vleesconsumptie is een van de strategieën die een internationaal team van wetenschappers aanbeveelt om het probleem van de stijgende antibioticaresistentie bij de bevolking aan te pakken. Dat probleem is een rechtstreeks gevolg een overvloedig gebruik van antibiotica in de veeteelt, stellen ze.

In hun studie, verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science, adviseren de bij dit onderzoek betrokken wetenschappers eveneens een plafond op het gebruik van antibiotica in de veeteelt. De wetenschappers redeneren dat een hogere prijs het excessieve gebruik van antibiotica in de veeteelt kan ontmoedigen.

Ongeveer 80 procent van alle wereldwijd geproduceerde antibiotica worden niet ingenomen door mensen maar door dieren, die worden gekweekt voor vlees- of melkproductie. Deze antibiotica worden doorgaans preventief toegediend via het voer of via voortdurend herhaalde injecties met een lage dosissen. De bedoeling is zo ziektes te voorkomen en de maximale vleesproductie van elk dier te garanderen. Door dit veelvuldig preventief gebruik blijven echter veel antibiotica in nog steeds werkzame hoeveelheid aanwezig in het vlees. Mensen die dit vlees eten krijgen daardoor dosissen antibiotica binnen en worden er resistent tegen. Het gevolg van deze resistentie is dat de medische antibiotica niet meer werken wanneer ze die nodig hebben bij bacteriële ziektes. 

In september 2016 benadrukte de VN-Algemene Vergadering de noodzaak van een beperking van het gebruik van antibiotica in de veeteelt. Het wereldwijde verbruik van antibiotica door dieren voor menselijke consumptie bedroeg 131.109 ton in 2013. Naar schatting zal dat in 2030 stijgen tot 200.235 ton.

Volgens Ramanan Laxminarayan van het Amerikaans-Indisch onderzoeksinstituut Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, een van de auteurs van deze studie, moet men deze cijfers zeer ernstig nemen. China, de grootste consument van antibiotica in de veeteelt, heeft zijn burgers al geadviseerd om het vleesverbruik voortaan te beperken tot 40 à 70 gram per persoon per dag, ongeveer de helft van het huidige verbruik in China. Amerikanen consumeren gemiddeld 260 gram vlees per persoon per dag.

Eat less meat to cut drug resistance, says study

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!