De humanitaire hub in Brussel. Foto: Helenka Spanjer
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel - Dokters van de Wereld

“Migranten in Brussel: ambigue houding politiek zet ngo’s klem”

Twee weken geleden kondigde de Minister-President van Brussel aan 500.000 euro vrij te maken voor de uitbouw van een onthaal- en oriëntatiecentrum in Brussel. Het centrum zou 300 migranten kunnen opvangen. Voor Dokters van de Wereld en de andere (burger)organisaties in het Maximiliaanpark was dat uitstekend nieuws. Maar 2,5 week later is het nog steeds wachten op de concrete uitwerking van dit plan.

dinsdag 17 oktober 2017 19:20
Spread the love

Het ziet er naar uit dat de polemiek met de federale overheid is doorgesijpeld naar Brussels niveau: na een lange radiostilte besliste de Brusselse regering donderdag 12 oktober opnieuw om “geen beslissing” te nemen. “Deze ambigue houding zorgt ongewild voor een verslechtering van de situatie op het terrein, en dat is zorgwekkend met de winter in aantocht”, zegt Pierre Verbeeren, Directeur van Dokters van de Wereld.

Nochtans bood het voorstel  van de minister-president eindelijk een menswaardig antwoord voor de honderden mannen, vrouwen en kinderen die op straat leven. En het betekende een opluchting voor de burgers en organisaties die intussen al maandenlang de circa 450 migranten in Brussel structureel ondersteunen.

Door telkens het roer om te slaan, worden de organisaties mee in een impasse geduwd en ongewild op het verkeerde been gezet: met het oog op het plan van de minister-president werd de ‘hub’ gezien als een tussentijdse oplossing.* Intussen wordt het steeds onduidelijker wat nu de echte plannen zijn. Nochtans dringt de nood: “Tijdens de medische consultaties, zien we elke dag mensen die volledig zijn uitgeput door hun migratieparcours”, vertelt Francisca, medisch verantwoordelijke voor de hub. “Deze vaak jonge mensen vertrekken gezond uit landen als Soedan en Eritrea maar zijn intussen volledig verzwakt.”  Dokters van de Wereld voert intussen wekelijks zo’n 100 consultaties uit. Daarbij vallen vooral luchtweginfecties (29 procent), huidproblemen (17 procent) en gastro-intestinale problemen (14 procent) op. 13 procent kampt met wonden en trauma’s. **

Dokters van de Wereld roept de overheid op niet langer te talmen. De organisatie blijft net als de andere partners op het terrein openstaan voor een structurele samenwerking en oplossing voor de situatie in het park. Dokters van de Wereld roept samen met Stad Brussel & Schaarbeek de overheid op tot de uitvoering van de beslissing een onthaal- en oriëntatiecentrum op te zetten. Zo’n centrum zou zorgen voor een rustpunt en zou de migranten de ruimte bieden om hun migratietraject te (her)bekijken.

* Momenteel werken Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis (Frans), Oxfam, Het Burgerplatform, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré samen  een aanbod uit dat gaat van medische en psychische consultaties, de distributie van kleren, juridische permanenties, tot hulp om in contact te komen met familie. 

** De personen die bij Dokters van de Wereld langskomen voor medishe hulp,  komen respectievelijk uit Eritrea (31 procent), Soedan (28 procent), Syrië (13 procent), Afghanistan (6 procent), Libië (6 procent) en Irak (6 procent). 93 procent zit in een irregulier statuut en heeft geen asielaanvraag gedaan. 4 procent is minder dan een week geleden aangekomen in België, 15 procent tussen een week en een maand, 44 procent tussen 1 en 3 maand en 26 procent meer dan een maand. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!