Is er een grote anti-Koerdische alliantie in de maak?

Is er een grote anti-Koerdische alliantie in de maak?

dinsdag 17 oktober 2017 11:34
Spread the love

Het voormalig IS-bastion Raqqa is zo bijna volledig in handen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). IS heeft zich verschanst in een voetbalstadion en enkele omliggende straten. Volgens een woordvoerder is het nog een kwestie van uren vooraleer IS volledig is verslagen in de stad.

In het oosten van het land zijn de omliggende dorpen en wijken van Deir ez Zor bijna volledig veroverd. Ten noorden van de Eufraat is SDF bezig aan de herovering van de laatste dorpen. Het Syrische leger en pro-regeringsmilities hebben het centrum van Deir ez Zor volledig omsingeld en zijn bezig het hele zuid-oostelijke deel van de Eufraat stroomafwaarts richting Iraakse grens te veroveren. Aan dit tempo is het nog een kwestie van weken.

Wat daarna? Volgt dan het scenario dat zich in Irak afspeelt, namelijk een confrontatie tussen SDF en het Iraakse leger? Ik vermoed dat het regime in Damascus zich eerder zal concentreren op de gebieden die in handen zijn van de Islamistische oppositie zoals Idlib dat grotendeels gecontroleerd wordt door Hay’at Tahrir al-Sham (een formatie rond al Qaida).

Anderzijds: wat zal de VS doen als IS verslagen is? Zullen ze het SDF en vooral de YPG (die gezien worden als ene tak van de PKK) ten prooi laten aan Turkije dat bezig is met de omsingeling van het Koerdische kanton Afrin (recent zijn Turkse troepen ontplooid in een zogenaamde de-escalatiezone in Islamistisch oppositiegebied ten noorden van Idlib)?

Turkije heeft zelf wat katten te geselen met gevechten tussen rivaliserende milities in de zone die het sinds september 2016 bezet.

Of komt er een grote nieuwe regionale anti-Koerdische alliantie. Tussen Turkije en Iran (die in Syrië elkaars tegenstanders steunen) zijn er duidelijke toenaderingen daarover (zie voor meer uitleg mijn artikel) In Irak is het Iran en pro-Iraanse sjiitische milities die een hoofdrol spelen in de operatie in Kirkoek en Sinjar, de hoofdstad van de yezidi’s. Zal Syrië deze anti-Koerdische alliantie vervoegen in de hoop belangrijke Arabische delen van de SDF ism Turkije, Iran en Irak te veroveren?

Moeilijk te voorspellen, maar in dit alsmaar complexere wespennest is alles mogelijk. Zowel in Irak en Syrië speelt zich een nieuw scharniermoment af.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!