Nieuwe escalatie van geweld in Irak

Nieuwe escalatie van geweld in Irak

maandag 16 oktober 2017 16:16
Spread the love

Er komt maar geen einde aan de oorlogsellende in Irak. De Iraakse Premier Haidar al-Abadi heeft zijn dreigement om de stad Kirkoek terug onder centraal gezag te plaatsen in daden omgezet. Het Iraakse leger – waaronder de door de VS getrainde ‘Counter Terrorism Service’ – en de door Iran gesteunde Sjiitische milities van Hashd al-Shaabi hebben strategische delen ten zuiden en westen van Kirkoek veroverd waaronder de K1 militaire basis. Bagdad is het vooral te doen om de olievelden (Bi Hassan en Havana) onder controle te krijgen. Voorlopig zijn deze nog in Koerdische handen. Al-Abadi heeft meteen Rakan al-Jbourri als nieuwe gouverneur aangesteld. Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen uit vrees voor de Sjiitische milities. De bevelhebbers van de Koerdische Peshmerga spreken over een ‘oorlogsverklaring’.

De stad vormt al jaren een twistappel tussen Bagdad en Erbil (de hoofdstad van de Koerdische Regionale Regering). Bagdad is een strafexpeditie gestart in een reactie op het Koerdische referendum voor onafhankelijkheid van 25 september jl. Zowel Irak, Iran en Bagdad hebben heftig geprotesteerd op het houden van dit referendum (92% van de Koerden stemden éénzijdig voor onafhankelijkheid).

Nu de Islamitische Staat sterk is teruggedrongen is er een nieuw gewelddadig conflict gestart. Het gaat om de zoveelste confrontatie sinds de koloniale machten de regio hebben opgedeeld zonder veel rekening te houden met bestaande demografische verhoudingen of lokale belangen. De Koerdische regio strekt zich sindsdien uit over vier landen (Turkije, Irak, Syrië en Iran).

Het is ongelooflijk hoe vlug de wapens in Irak spreken. Beide kampen hebben naar deze gevaarlijke escalatie toegewerkt en amper een poging ondernomen om de kwestie via politieke onderhandelingen proberen op te lossen. al-Abadi voelt zich in zijn spierballengerol gesterkt door de steun van Iran en Turkije. Barzani is dan weer een corrupte politieke leider die met het referendum zijn populariteit wou opvijzelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!