(CC)

Discriminatie en stigma houdt hiv-patiënten weg van zorgverlening

Discriminatie en stigmatisering leiden ertoe dat veel mensen die besmet zijn met hiv de beschikbare gezondheidszorg mijden. Dat blijkt uit een onderzoek door UNAIDS, het VN-agentschap voor de bestrijding van AIDS.

donderdag 5 oktober 2017 16:22
Spread the love
Mensen met een besmetting door het human immunodeficiency virus (hiv) vermijden raadplegingen door zorgverleners omdat ze bang zijn dat hun status niet geheim gehouden zal worden, of uit angst voor discriminatie. Uit het rapport Confronting Discrimination van UNAIDS, het VN-agentschap voor de bestrijding van AIDS. Het blijkt dat die angst niet ongegrond is. In negentien landen die volledige gegevens hierover leverden, bleek dat gemiddeld één op de met hiv besmette mensen een of andere vorm ondervond van discriminatie in de gezondheidszorg.

“Irrationele angst voor HIV-infecties en een negatieve beoordeling van van mensen met hiv bestaat nog steeds, ondanks tientallen jaren van voorlichtingscampagnes”, zegt UNAIDS in het rapport. In landen waar programma’s zijn opgezet om stigmatisering en discriminatie te bestrijden en preventie te bevorderen, wordt echter wel vaker getest en behandeld. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van beschikbare gegevens over de periode 2011 tot en met 2016.

take down
the paywall
steun ons nu!