Lobbyisten met een geurtje aan

Lobbyisten met een geurtje aan

In het programma ‘De zevende dag’ wordt minister van financiën ‘Johan Van Overtveldt’, het is nog vroeg in de morgen, op een lieftallig  roostertje gelegd ingevolge de herrie die ontstaan is rond meesterfraudeur Marc Stockbroekx.

maandag 2 oktober 2017 12:33
Spread the love

Geweldscenes, zoals er op dat moment in Catalonië aan de gang zijn in een roep om eens afhankelijk te worden van iemand anders, zijn aan Phara nu eenmaal niet besteed maar waar gaat het nu over?

Marc Stockbroekx zou zich warempel meermaals in het kantoor van de minister hebben bevonden teneinde een machtiging te bekomen om vooral voor andere mensen  btw-vrije aankopen te kunnen uitvoeren. Diplomaten bv. moeten nu eenmaal niet op alles btw betalen. Waar haalt u het nog maar in uw hoofd? En om dus voor die mensen aankopen te mogen verrichten omdat ze daar zelden zelf tijd voor hebben heb je blijkbaar een machtiging nodig van de minister.

Theater in Brasschaat.

Bleek Marc Stockbroekx nu ook toevallig niet in dezelfde toneelgroep van Brasschaat te zitten als minister Jan Hesp zeker. In 2010 had men Marc, bij de socialisten zouden ze zeggen ‘onze Marc’, al eens uit de toneelgroep gezet omdat hij toen ook wel al een beetje fraudeerde en de rechtbank hem al eens op de vingers had getikt. maar hij zou beloofd hebben dat nooit meer te doen. Om die reden heeft men hem na alle heisa laatstleden opnieuw uit de toneelgroep moeten zetten.

Toneeldirecteur Bart De Wever heeft hem kaltgesteld zoals Johan het noemde. Verder neemt minister van Overtveldt (sindsdien) volledige afstand van Dhr. Marc Stockbroekx. Ik schat die afstand hooguit in op een drietal meter, anders versta je mekaar niet meer.

Oppositie moet nu eenmaal oppositeren!

Door al dat gedoe en omdat de oppositie nu eenmaal moet oppositeren kwam er al snel een voorstel om lobbyisten te verplichten zich te registreren in een register uiteraard. In Amerika en dit zolang Donald Trump er niet iets van opsnuift zijn lobbyisten blijkbaar verplicht zich te registreren. Vier keer per jaar zou er een overzicht van zijn of haar activiteiten verschijnen.

Er zitten waarschijnlijk een heleboel fake lobbyisten bij die hierdoor onder de radar blijven.

Premier Michel heeft daar echter weinig oor naar. Leg mij eerst maar eens uit wat een lobbyist is zegt hij, alvorens een register aan te leggen. Was Stockbroekx wel een echte lobbyist werpt hij op? Stel je maar eens voor dat dat niet zo is. Dan had hij alsnog in het bureau van de minister van Financiën kunnen gezeten hebben en geen kat die er dan zou naar kraaien. Daar sta je dan met je register. Minister van Overtveldt deed nochtans hard zijn best om, althans wat Stockbroekx betreft het antwoord op de vraag van de premier te geven. Je moest eens weten zegt hij, hoeveel gelobby wij moeten ondergaan. ‘Weete gaai et’ zou Gaston zaliger gezegd hebben. Ik meen daar inderdaad ongeveer een idee van te hebben. Voor alles wat naar geld stinkt is er waarschijnlijk een lobbyist te vinden.

Merkwaardig trouwens, die opmerking van Premier Michel. Zijn vader Louis Michel kwam nog maar enkele jaren geleden zelf in opspraak omdat lobbyisten blijkbaar hun teksten tot in zijn neusgaten hadden gelobbiet zonder dat hij daar weet van had. Een onderzoekscommissie bracht echter soelaas en Louis Michel ging volledig vrijuit. Het was zijn secretaris die’m dat allemaal gelapt had. Het moet u maar overkomen!

In Brussel lopen er 30.000 lobbyisten rond, voor elke EU-abmtenaar één.

Volgens de krant De Morgen zouden er zo een 30.000 lobbyisten in Brussel rondlopen of pakweg voor elke EU-ambtenaar een lobbyist. Blijft uiteraard de vraag of dat wel allemaal echte lobbyisten zijn? Zeker weten dat er een hoop fake-lobbyisten tussenzitten!

Om nu in alle ernst dieper in te gaan op de gevaren van lobbyen verwijs ik naar onderstaande link waarin Christophe Vanhoutte van StampMedia zijn nuchtere kijk geeft op de feiten. Conclusie: een register zou misschien een goed begin zijn.

https://www.stampmedia.be/artikel/het-gevaar-van-de-lobby-aan-de-europese-unie

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!